Sil Visser is de decemberhunk van de Horse and Hunk-kalender voor het goede doel.
Sil Visser is de decemberhunk van de Horse and Hunk-kalender voor het goede doel. Foto: Johnny van Bergen

Huizer is decemberhunk

HUIZEN - Het 26-jarige fitnessmodel Sil Visser uit Huizen poseert op de Horse and Hunk-kalender 2016. "Ik ben blij dat ik iets heb kunnen doen voor dit goede doel door iets te doen waar ik goed in ben", laat het model weten. "Ik ben al vanaf mijn 12de vegetariër en dat was de reden voor mij om mee te doen."

door Carin van den Berg

Een deel van de opbrengst van de kalender met de paarden en de knappe mannen gaat namelijk naar Brooke Hospital for Animals. Deze stichting zet zich in om paarden en ezels gratis medische hulp te geven in landen zoals Egypte en Pakistan, waar de dieren ingezet worden om gezinnen van een inkomen te voorzien. Die hulp is hard nodig, want als het dier niet kan werken door bijvoorbeeld een wond, dan heeft het gezin ook geen inkomsten. Daarnaast wil de stichting deze gezinnen ook goed voorlichten over dierenwelzijn, zodat dierenleed in de toekomst wordt uitgesloten.

Levensstijl
"Ik werd vegetariër omdat ik het zielig vond voor dieren. Nu is het veel meer geworden. Het is mijn levensstijl. Ik wil laten zien dat het niet noodzakelijk is om vlees te eten om gezond te eten. Ook niet als je bijvoorbeeld veel sport, zoals ik, om fitnessmodel te zijn", legt Sil uit. "Het idee leeft heel erg dat je vlees nodig hebt voor je spieren."
Sil is naast model ook student aan de opleiding Voeding en Diëtiek. "Maar ik ga niet in de richting van voeding, maar van new-productmanagement. Ik vind de zakenwereld interessant en weet al zo veel over voeding. Ik had er al alles over gelezen toen ik als jongen begon te trainen en vond dat mijn spieropbouw niet snel genoeg ging. Bovendien begeleid ik ook al mensen op het gebied van training en voeding en heb daar mijn eigen filosofie inmiddels over ontwikkeld."

Amerika
Sil heeft zijn studie nu een jaar stopgezet. "Ik ga in januari naar Amerika. Ik heb een fotograaf leren kennen die daar voor mijn portfolio als model een fotoshoot wil doen. Ik ga me meteen oriënteren op de Amerikaanse markt. Fitness is daar veel groter dan hier. Ik wil kijken of er daar kansen voor mij zijn en of ik me daar thuis zal voelen." In eerste instantie gaat hij voor een maand. "Ik heb voor die periode in ieder geval onderdak kunnen regelen. Daarna kijk ik wel wat er nog op me afkomt en wat voor contacten ik leg. Ik heb een 90-dagen-visum waarmee ik niet mag werken."

Poseren
Hij legt uit dat een portfolio opbouwen altijd van belang is voor een model. "Dat was ook een reden om me aan te melden voor het poseren voor de kalender. Het poseren met een dier had ik sowieso nog niet gedaan. Ik heb wel paardgereden vroeger. Nu doe ik dat nog een keer per jaar, lekker door de Veluwse bossen." Sil vertelt dat het best lastig is om met een dier te poseren. "Het paard bewoog natuurlijk steeds en het duurt daarom een stuk langer voordat de fotograaf de juiste foto te pakken heeft. Ik heb mijn best gedaan mijn lichaam zo goed mogelijk naast het paard naar voren te brengen en dat heeft de fotograaf goed kunnen vastleggen. Doel was om het speels aan de man te brengen, zonder dat het té is."

'Het idee leeft heel erg dat je vlees nodig hebt voor je spieren'

Lustobject
Want ja, als je poseert voor een Horse and Hunk-kalender, speelt het lichaam naast het edele dier toch ook een belangrijke rol. Hoe is het om op deze manier toch een beetje een lustobject te zijn? "Als fitnessmodel weet ik dat het om het lichaam gaat. Daar train ik ook voor. Ik zie het als werk, maar ik ervaar ook dat je gezien wordt als lustobject. Dat voelt oppervlakkig en zo ervaar ik dat ook. Vaak zijn het de fans die je als lustobject zien. Gelukkig zijn de fotografen professioneel en heb ik voor de kalender met een leuk team gewerkt. Het was ook een hele leuke dag en een mooie ervaring."

De kalender is te koop via www.horseandhunk.nl en kost 12,95 euro exclusief verzendkosten.