De sprekers beantwoordden na de pauze vragen en gingen in discussie met elkaar en de zaal.
De sprekers beantwoordden na de pauze vragen en gingen in discussie met elkaar en de zaal. Foto: Carin van den Berg

't Visnet vol voor zorgdebat 'Omzien uit geloof' van CU/SGP

HUIZEN - De zaal van 't Visnet zat vrijdagavond vol met belangstellenden voor het zorgdebat dat de ChristenUnie (CU) en Staatkundige Gereformeerde Partij (SGP) samen georganiseerd hadden. De avond had als thema 'Zorg voor elkaar?! Omzien uit geloof'.

door Carin van den Berg

Wethouder Janny Bakker, Bert Roor, docent diaconale en missionaire presentie en Nico van Splunter, coördinator Geloven in Spangen waren uitgenodigd en kregen allemaal tien minuten de tijd om te vertellen hoe zij dit thema zagen.

Wederkerigheid
Voor wethouder Janny Bakker, die graag de honneurs waarnam omdat de eigen wethouder van de partijen Marianne Verhage niet aanwezig kon zijn, ging het om mensbeelden die gedurende de eeuwen steeds zijn veranderd. Daarnaast gaf zij aan dat wederkerigheid in zorgen voor elkaar belangrijk is.
"Zorgen voor elkaar is iets anders dan zorgen voor een ander. Het moet nooit zo zijn dat iemand die zorg krijgt klem komt te zitten en alleen maar van anderen afhankelijk is."

Tijdsdruk
Die wederkerigheid kwam meerdere malen die avond terug, want wat als je je demente schoonmoeder verzorgt die eigenlijk niets meer kan? "Dan ga ik toch niet vragen wat zij voor mij kan betekenen, dan is de lach die ze me geeft toch genoeg", aldus een van de bezoekers. Ook stelde een van de aanwezige sprekers dat voor wederkerigheid je wel een relatie met elkaar moet opbouwen. "Dat is in de zorg bij uitstek lastig op dit moment, vanwege de tijdsdruk."
Bert Roor ging het thema te lijf met een tiental stellingen waarmee hij de aanwezigen wilde prikkelen. Bijvoorbeeld door te stellen dat de overheid kerken de ruimte moet geven om op een eigen manier bij te dragen. "Ze moet niet te krampachtig omgaan met religie en geloof." Ook kwam de stelling 'Kerken moeten niet denken het beter te weten' aan bod.

Voetbalstadion
Als laatste kwam Nico van Splunter aan bod. "Ik kom uit Spangen, dat is een andere planeet vergeleken met hier. Het is een achterstandswijk in Rotterdam." In een inspirerend verhaal betoogde hij voor een Wij-kerk, een kerk van en voor de wijk, waarbij gekeken is naar wat de ander in de wijk nodig heeft. En niet per se in een kerkgebouw, want in Spangen zit de kerk overal, zelfs in het voetbalstadion van Sparta.

Bakker: 'Zorgen voor elkaar is iets anders dan zorgen voor een ander'

Praktijk
Een andere rode draad was de vraag hoe kerken kunnen participeren nu de overheid zich terugtrekt. Een vijftal sprekers kreeg kort de tijd om te vertellen hoe zij dit in de praktijk doen. Sjaak van Hese vertelde namens het Leger des Heils hoe hun schuldhulp vroegtijdig, voordat er schulden zijn, dit probleem probeert aan te pakken. Tiemen Zeldenrust van de Stichting Present legde uit hoe zijn stichting met name groepen mensen die praktisch hulp kunnen bieden, koppelt aan mensen die dit nodig hebben. Van de Nederlandse Patiënten Vereniging was Freek van Holten aanwezig om te vertellen hoe er in het land al duizenden uren aan vrijwillige thuishulp zijn geboden door vrijwilligers van zijn organisatie.
Rien Bogerd van het Kerkelijk Platform Jeugd op Urk liet zien dat de samenwerking tussen de kerken maar liefst 900 vrijwilligers had opgeleverd, die door Caritas kunnen worden ingezet. "Wij zijn ooit opgericht om samen te kijken naar wat we konden doen met de drinkende en drugsgebruikende jeugd op Urk. Nu zijn we een breed platform van alle kerken die op alle fronten aan zowel jong als oud hulp biedt."

JobHulpMaatje
Peter Briscoe sloot met zijn verhaal over het JobHulpMaatje de presentaties af. "We zijn ooit begonnen met het SchuldHulpMaatje. Dat is inmiddels een eigen stichting geworden. We merkten echter dat als iemand zijn financiën op orde had het van belang was dat iemand ook zijn eigen geld zou verdienen. Een JobHulpMaatje kan iemand op dit gebied met raad bijstaan en iemand verder op weg helpen."

Platform
Na de pauze konden vragen gesteld worden en gediscussieerd. Er kwamen wel wat vragen, maar opvallend was dat de discussie met name tussen de sprekers plaatsvond. Gezamenlijk constateerden zij dat er soms veel wordt gedaan door de kerken, maar dat men niet altijd op de hoogte is van wat anderen doen. "Dat zou beter gecoördineerd kunnen worden", aldus Bert Roor, die de suggestie deed om ook in Huizen met de kerken te gaan samenwerken in een Diaconaal Platform.

Diepgang
Een 80-jarige bezoekster was aangenaam verrast door de diepgang van de avond. "Ik had een zakelijke invalshoek verwacht en ben erg blij dat het vanuit een christelijk oogpunt werd belicht. Het mag van mij vaker op deze manier."

Wessel Doorn van de CU en Rob Bource van de SGP waren tevreden over het verloop en de opkomst. "En dit is nog maar het begin. Een van de projecten zou hier wellicht kunnen starten en daar ga ik verder over praten", aldus Bource.