Vluchtelingen die statushouder worden, kunnen nu snel de taal leren.
Vluchtelingen die statushouder worden, kunnen nu snel de taal leren. Bob Awick

Taalontwikkeling en kans op arbeid statushouders verhogen

HUIZEN - Een statushouder, een vluchteling die in Nederland mag blijven, doet er gemiddeld ongeveer vier jaar over om zelfstandig mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Dit willen de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL-gemeenten) aanzienlijk verkorten tot maximaal 1 jaar.

Om mee te kunnen doen is een goede beheersing van de taal belangrijk. In de huidige opzet beheersen statushouders na ongeveer 2 tot 3 jaar de taal voldoende om de stap naar werk te maken. Om dit te versnellen hebben de gemeenten, de Tomingroep en het ROC het actieprogramma 'Taal, werk, toekomst' ontwikkeld. Het doel is om elke statushouder in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren in dit actieprogramma op te nemen. Zij krijgen drie maanden intensieve taalles, dit is 5 dagen per week, en daarna drie maanden een programma met een combinatie van taallessen en het opdoen van werkervaring. Vervolgens is het de bedoeling dat deze mensen binnen een half jaar economisch zelfredzaam zijn. Bij het zoeken naar passend werk wordt gebruikgemaakt van de contacten tussen de gemeente en het lokale en regionale bedrijfsleven. Dit om ook te voorkomen dat statushouders langdurig in de bijstand komen. Volgens landelijke cijfers belandt nu 40 procent van de statushouders in deze situatie.
De gemeenten willen per 1 januari 2016 alvast starten met het programma voor alle statushouders die hier op dat moment korter dan twee jaar wonen en nieuw binnenkomen. Ook de kinderen van statushouders moeten kunnen meedoen, zodat ook zij zo snel mogelijk in het reguliere onderwijs terechtkunnen. Over de aanpak gaan de gemeenten binnenkort in gesprek met de Tomingroep en het ROC. De wens is om het programma ook in regionaal verband door te ontwikkelen. De gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zouden positief hebben gereageerd op de aanpak.