De 4 Sisters traden uiteindelijk wel in 2015 op bij de viering van 70 jaar bevrijding.
De 4 Sisters traden uiteindelijk wel in 2015 op bij de viering van 70 jaar bevrijding.

Stichting Kunst & Cultuur geeft uitleg over breuk

HUIZEN - De Stichting Kunst en Cultuur heeft de raad schriftelijk toelichting gegeven over het beƫindigen van de relatie met de gemeente Huizen. Dit na de eerdere brief waarin zij aangaf de relatie te verbreken.

In de brief meldt de stichting dat in eerste instantie in een brief was gemeld dat de subsidie niet meer verstrekt werd, omdat de gemeente moet bezuinigen. "Deze overweging is volstrekt legitiem en daar valt weinig tegenin te brengen. Maar op 14 juli 2015 komt er een tweede brief over de intrekking van de subsidie, waarin de legitieme argumentatie is vervangen door een dubieuze strafmaatregel omdat wij 'stelselmatig weigeren' ons te houden aan de algemene subsidieverordening. Daarom zijn wij in bezwaar gegaan."

In de brief legt de stichting uit dat er in 2011 inderdaad geen verantwoording is afgelegd over de verstrekte subsidie. Als oorzaak werd het plotselinge vertrek van de voorzitter genoemd. "Daarna is nooit meer een budgetsubsidie verstrekt." Daarom zou er ook niets te verantwoorden zijn.

Vervolgens veranderden de regels en moest de stichting per project subsidie aanvragen. "Dat systeem werkt, hetgeen kan worden afgeleid uit het feit dat alle subsidie-aanvragen - soms deels - zijn gehonoreerd." De aanvragen werden op tijd ingediend en verantwoord voor een aantal projecten. Tot in 2014 een concert voor 70 jaar D-Day werd georganiseerd. De gemeente nam zo laat een beslissing dat het feest afgezegd werd, omdat men niet wist of men kon rekenen op het geld. Een jaar later werd het concert wel gehouden, maar ook pas nadat de gemeente de korting van de subsidie van 2.000 euro ten opzichte van 2014 had teruggedraaid.

"De 'paarse krokodil' van de bureaucratie wordt kennelijk als een groter belang gezien dan onze inspanningen ten behoeve van de Huizer gemeenschap. Wij kunnen een beter cultureel klimaat scheppen als wij niet worden gehinderd door getreiter en incompetentie op het gemeentehuis."