Wethouder Gerrit Pas trapte de campagne 'Huizen Klimaatbewust' af met het laten plaatsen van de 500ste ledlamp.
Wethouder Gerrit Pas trapte de campagne 'Huizen Klimaatbewust' af met het laten plaatsen van de 500ste ledlamp. Foto: Carin van den Berg

Wethouder trapt campagne 'Huizen Klimaatbewust' af

HUIZEN - Wethouder Gerrit Pas heeft maandagmorgen op de hoek van de Bovenmaatweg met de Rijnland het startsein gegeven voor de actie 'Huizen Klimaatbewust'. Op deze plek werd de 500ste ledlamp in de straatverlichting aangebracht. Daarnaast prijkt een spandoek met het logo van 'Huizen Klimaatbewust'.

door Carin van den Berg

"Ik begin eerst met de ledverlichting", trapte de wethouder zijn verhaal af. "Het is simpel. Ledverlichting bespaart 50%, dat is buiten de milieuwinst ook een financiële winst. Daarnaast gaan ledlampen 12-15 jaar mee, tegenover 3 jaar voor gewone lampen. Dat is een dubbele winst dus."
In totaal gaat de gemeente alle 8.600 lampen vervangen en werd dus maandag de 500ste lamp vervangen. Dit kost bijna 550.000 euro, inclusief het werk om de lampen te vervangen. "Maar we besparen 60.000 euro per jaar aan energiekosten en verdienen dit dus binnen tien jaar terug", legt Pas uit. Als het weer meezit, is de klus in februari al geklaard. Valt dat weer wat tegen, dan wordt het maart. "We hebben daarmee volgens ons ook nog eens een primeur, want wij zijn de eerste gemeente die overal ledverlichting zal hebben."
Huizen wil met de keuze voor led laten zien dat het mogelijk is om duurzame keuzes te maken en ook nog eens geld te besparen. "Dat doen we onder andere in het Bad Vilbelpark, waar we een proef hebben met dynamische verlichting." Hier gaat het licht over een lengte van 75 meter aan als een fietser of wandelaar in de buurt van de bewegingsmelder komt. "Het is voor het eerst dat in de openbare ruimte met een bewegingsmelder wordt gewerkt, terwijl ze thuis vaak veel gebruikt worden", aldus de wethouder. De gemeente zal op een later moment een enquête houden om te kijken hoe dit bevalt. "We gaan namelijk ook nog aan de slag met de verlichting van het Stadspark en misschien gaan we dit daar dan ook toepassen."
Als uitgangspunt zal de gemeente de regel hanteren dat er alleen licht hoeft te branden als het nodig is. Pas: "Daarbij staat veiligheid wel bovenaan. Het is ook afhankelijk van de bewoners. Er zijn wijken in Huizen waar ze graag nadenken over hoe het licht er nog minder kan branden, terwijl er op andere plekken vraag is naar meer licht." Zo wordt er gekeken of er op de Randweg wellicht iets anders kan. "Daar staan nu lichtmasten, maar je kunt bijvoorbeeld ook ledverlichting op zonne-energie in het wegdek aanbrengen. Dan kun je de lichtmasten er weghalen." Vanzelfsprekend zal er volgens de wethouder dan ook met Blaricum worden overlegd, omdat een deel van de weg in die gemeente ligt.

Klimaatbewust
Buiten dat de gemeente zelf heel actief wil zijn in het klimaatbewust zijn, wil zij ook graag dat inwoners en ondernemers hier ook over meedenken en zelf ook klimaatbewust bezig zijn. Daarom werd ook meteen de campagne 'Huizen Klimaatbewust' door de wethouder afgetrapt. Bij de lantaarnpaal waar de 500ste ledlamp werd aangebracht, staat een spandoek met daarop de tekst: 'Ook op deze plek in Huizen energiezuinige led-verlichting'. Daaronder het logo met Huizen Klimaatbewust en de vier onderdelen van de campagne: energiezuinig, groen, klimaatbestendig en van afval naar grondstof. "We willen ook klimaatbewust bezig zijn en nadenken over het afvoeren van water door meer groen te creëren en verstening tegen te gaan."
Daarnaast regelde de gemeente ook al een maandelijks inloopspreekuur 'Energie besparen' van 11.00 tot 13.00 uur in de bieb in Huizen, dat komende vrijdag alweer voor de tweede keer plaatsvindt.