2. Mevrouw De Wit heeft geen bed meer in de kamer, maar kan gewoon weer lekker zitten en een boek lezen.
2. Mevrouw De Wit heeft geen bed meer in de kamer, maar kan gewoon weer lekker zitten en een boek lezen. Foto: Bob Awick

Gemeente krijgt ruime voldoende

HUIZEN - De zorg is begin dit jaar gedecentraliseerd in ons land. De gemeenten in Nederland hebben de verantwoording gekregen over jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een grote en ingrijpende verandering voor de gemeenten en de inwoners die aanspraak maken op deze zorg. Ook de gemeente Huizen kreeg er dit jaar veel nieuwe taken bij. Om te kijken hoe dit proces verliep, volgden wij het afgelopen jaar drie verschillende mensen die met deze overgang te maken hadden. Deze keer blikken we samen met hen terug en geven ze een cijfer aan de overgang van hun zorg: die krijgt een ruime voldoende. Ook verantwoordelijk wethouder Janny Bakker geeft haar visie op het afgelopen jaar.

Johan: 7

'Zowel gemeente als ik zijn in het diepe gegooid'

HUIZEN - Voor Johan krijgt de zorgovergang van het afgelopen jaar een voldoende: zijn doel is behaald, maar hij heeft wel nog wat tips voor de gemeente. Daarbij is hij zich bewust van het proces waar hij in zat. "Zowel gemeente als ik zijn in het diepe gegooid en zie maar hoe je beiden naar de kant peddelt."

Johan heeft sinds zijn geboorte een meervoudige lichamelijke handicap en daardoor is zijn functie in armen en benen sterk verminderd. Op basis van een indicatie heeft hij een persoongebonden budget. Daarmee regelt Johan zelf dat hij individuele begeleiding en persoonlijke verzorging krijgt.

Keukentafelgesprek
Begin dit jaar kreeg onder meer de gemeente verantwoordelijkheid over het pgb en moest Johan opnieuw in gesprek tijdens een zogenoemd keukentafelgesprek. In eerste instantie leek dit even te gaan duren, tot hij in april toch zijn gesprek kreeg. "Die zogenaamde mister X die langs zou komen voor het keukentafelgesprek kwam inderdaad en ik denk dat hij het hardst heeft moeten peddelen. Het is uiteindelijk goed gekomen en het was ook een heel goed gesprek."

Omdat er in het begin onduidelijkheid bestond over wanneer en of hij een gesprek zou krijgen, besloot Johan zich goed voor te bereiden. Hij verzamelde alle informatie en nam het initiatief door meerdere malen contact op te nemen met de gemeente.
Een bijzonder positieve instelling, die ook opviel tijdens het keukentafelgesprek. Daar kreeg hij te horen dat hij een schoolvoorbeeld was. Johan: "Ik had mij goed voorbereid en kende mijn situatie goed. Toen ik dat compliment kreeg, was ik daar wel door vereerd ."

Hetzelfde gebleven
Terugkijkend geeft Johan de transformatie in de zorg, kijkend naar de rol van de gemeente Huizen, een zeven. "De voldoende is behaald omdat het doel is bereikt. Ik heb mijn verlenging gekregen, daarom die zeven. Verder was de communicatie zoals ik gewend ben."
Toch had Johan gehoopt dat er met de overgang ook wat dingen konden worden aangepast. Hij ziet echter dat veel hetzelfde is gebleven. "Ik vind wel dat er een beetje gebrek is aan innovatiekracht. Er is niet echt met een frisse blik gekeken." Iets waar de gemeente misschien nog mee aan de slag kan.


Loes de Wit: 8

'Ik weet niet wanneer ik mijn keukentafelgesprek krijg'

HUIZEN - Ondanks dat Loes de Wit nog altijd geen gesprek heeft gehad, blijft ze wel positief over de gemeente. Een mooie voldoende geeft ze, terugkijkend op het afgelopen jaar. "Ik ga ervan uit dat ik begin volgend jaar dat gesprek heus nog wel krijg."

Loes de Wit begon het jaar in bed omdat ze geen kant op kon vanwege de pijn in haar rug. Meerdere wervels in haar rug waren ingezakt, waardoor ze alleen maar in bed kon liggen. Omdat ze weinig kon, kreeg ze persoonlijke verzorging. Half februari ging het echter een stuk beter en kon ze de persoonlijke verzorging stoppen.
Op dit moment maakt De Wit, via het persoongebonden budget, alleen nog aanspraak op huishoudelijke hulp. Deze hulp krijgt ze vanwege de gevolgen van drie botbreuken die ze opliep tijdens een val.

Ruis
Eigenlijk zou ze voor de huishoudelijke hulp een gesprek moeten hebben met iemand van de gemeente, die beoordeelt of zij hier nog steeds recht op heeft. Tot op heden heeft ze hier nog niets over gehoord. "Ik heb nog niks ontvangen, helemaal niks. Dat vind ik wel raar. Ik weet niet wanneer ik dit keukentafelgesprek krijg", vertelt De Wit.
Ondanks de ruis neemt ze geen initiatief om te informeren. "Want wie weet als ik in die pot ga roeren, welke ellende ik krijg. Dan snijd ik mezelf in de vingers. Waarom zal ik daar achteraan gaan. Ik heb op dit moment eens in de veertien dagen drie uur hulp."

Prima zo
Daarnaast is De Wit nog best optimistisch. "Dat gesprek zal heus wel komen, ik ga ervan uit dat ik dan gewoon hulp blijf krijgen. Daarbij, als ik overal achteraan moet, ga ik me druk maken. En ik kan me er nu ook niet druk om maken."
Al met al vindt mevrouw De Wit het wel prima zo. "Ik begrijp dat de gemeente hartstikke druk is." Daarbij krijgt ze rond andere onderwerpen die ze aankaart bij de gemeente, keurig antwoord. "Ik geef de zorgovergang dus een acht. Ik ben heel positief."


Familie De Jong: 7

'Wij ervaren dat er een vergeten groep is'

HUIZEN – Het gezin De Jong heeft een bewogen jaar achter de rug. Lang waren zij niet in beeld bij de gemeente, maar na lang aandringen kregen ze eindelijk gehoor. Toch hebben zij de benodigde zorg gekregen voor hun zoon en komen zij tot een goede voldoende voor de transformatie van de zorg.

Richard en Wilma de Jong uit Huizen hebben twee jongens van rond de twintig. Beide jongens hebben de diagnose autisme en hebben daarvoor ook zorg nodig. In maart gaf het gezin aan dat zij niet in beeld waren bij de gemeente. Na lang aandringen kwam er wat schot in de zaak en volgde oktober het keukentafelgesprek. "Uiteindelijk hebben we de zorg gekregen die wij noodzakelijk achten voor 2015." Daarnaast werd toegezegd dat het persoonsgebonden budget van 2015 verlengd zou worden tot april 2016.

Ingewikkelder
Ondanks deze verlenging zijn ze er nog niet gerust op dat het verdere jaar goed verloopt. Tijdens het keukentafelgesprek was er geopperd om een dagdeel niet voor individuele begeleiding te kiezen, maar voor een groepsvorm. Op die manier zou een van de zoons zich sociaal kunnen ontwikkelen. Een mooi initiatief, alleen dit bleek ingewikkelder dan gedacht. "Wij ervaren op dit moment een vergeten groep: jongvolwassenen met een normale tot hoge intelligentie maar wel met een autismespectrumstoornis of aanverwante aandoeningen. Er zijn organisaties gecontracteerd door de gemeente Huizen die zorg bieden aan jonge kinderen en aan jongeren/jongvolwassenen met een lage intelligentie." Een groep waar de zoon dus niet bij hoort.
Doordat voor deze situatie nog geen oplossing is gevonden, kan de pgb voor 2016 nog niet worden goedgekeurd. "Ik hoop dat het in de komende maand in orde komt, maar vertrouwen? Ik durf het woord nog niet in de mond te nemen: eerst zien, dan geloven."

Moeilijk
Maar ondanks dat heeft de zoon dit jaar de zorg gekregen die hij nodig had. Daarvoor geeft het gezin dit jaar een voldoende, een zeven. "Ik vind het wel moeilijk. Eigenlijk vind ik dit jaar niet zo relevant, volgend jaar wordt belangrijk."


[KADER]

Wethouder Janny Bakker: 'In Huizen waren we goed voorbereid op de nieuwe taken'

"In 2014 voorspelden de media dat het in het sociale domein helemaal mis zou gaan, nu er zo veel taken in één keer werden overgeheveld naar de gemeenten. Terugkijkend op 2015 zie ik een jaar waarin deze voorspelling gelukkig onwaar is gebleken. In Huizen waren we goed voorbereid op de nieuwe taken. De invoering daarvan is goed verlopen", aldus wethouder Janny Bakker.

"Van fouten hebben we geleerd. Uit de bezwaarschriften over de versobering van huishoudelijke hulp bleek bijvoorbeeld dat we inwoners van tevoren heel duidelijk moeten maken waar het gesprek over zal gaan. En hen ook moeten adviseren om bij dit soort gesprekken iemand uit het eigen netwerk of een onafhankelijke cliëntondersteuner mee te laten denken. Dat doen we nu standaard, ook bij de gesprekken die we momenteel voeren over dagbesteding en begeleiding."

Gesprek belangrijk
"De sociale dienst bestaat sinds 2015 niet meer, want er is nu één consulent voor alle maatschappelijke zaken. Het maakt dus niet uit of je bij de gemeente komt voor een traplift, voor inkomensondersteuning of voor hulp bij het zoeken naar een baan. Essentieel is dat we met inwoners in gesprek gaan over wat voor hén van betekenis is. Als iets écht belangrijk voor mensen is, zullen zij zelf ook de neiging hebben om er de schouders onder te zetten. En alleen dan is hulp vanuit de gemeente pas echt effectief. Het gesprek hierover wordt dus steeds belangrijker. Het komend jaar gaan we vooral daar in investeren."

3. De familie De Jong is alweer druk bezig met het regelen van de pgb voor 2016.
1. Johan geeft de gemeente een voldoende, na een goed keukentafelgesprek.
KADER De transformatie is volgens wethouder Bakker goed verlopen.