Het HuizerNieuws zet het MTB Team Huizen in het zonnetje door ze uit te roepen tot Huizers van het Jaar.
Het HuizerNieuws zet het MTB Team Huizen in het zonnetje door ze uit te roepen tot Huizers van het Jaar. Foto: Bob Awick

Voorbeeld voor iedereen!

MTB'ers uitgeroepen tot Huizers van het Jaar 2015

HUIZEN - Het vriendenteam MTB Team Huizen is door het HuizerNieuws uitgeroepen tot Huizers van het Jaar 2015. Na een gezamenlijke, ontspannen training werden fietsers en begeleiders verrast met de prijs.

Zeven mountainbikers fietsten in september door vier landen om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte Duchenne. De jury is onder de indruk van de prestatie van het mountainbiketeam en de vrijwilligers hier omheen. Het idee voor de tocht ontstond gekscherend op een verjaardag in 2013. "De volgende morgen stonden we met onze oude fietsen in het bos. De conditie was matig tot slecht en langzaam maar gestaag hebben we dit weer opgepakt," vertelde een van de fietsers eerder aan deze krant.

Buiten de enorme prestatie, loofde de jury ook het idee achter de actie. "Zij hebben laten zien dat er in de maatschappij ook mensen zijn die iets voor een ander doen." De hoop is dan ook dat deze actie een inspiratiebron zal zijn voor andere initiatieven. De fietsers waren zeer verrast met de prijs en zijn zeer blij met de erkenning. Maar buiten dat, zijn de heren vooral blij met de aandacht voor Duchenne.

Nog een keer
Na het overweldigende succes van deze editie, heeft het team besloten om volgend jaar opnieuw het avontuur aan te gaan. Wel heeft de groep besloten om selectiever te kijken naar de acties die ze ditmaal zullen gaan doen. "Wij gaan door met de succesverhalen. Het kost toch een enorme inspanning."

Genomineerden
De Huizer van het Jaar wordt uitgeroepen door het HuizerNieuws en is nu voor het eerst uitgereikt. De redactie heeft hiervoor alle kranten van het afgelopen jaar nog eens goed nagelezen en een lijst van genomineerden opgesteld. Daarbij golden enkele criteria, waarvan de belangrijkste zijn dat de persoon of organisatie in het HuizerNieuws aan bod kwam, iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Huizen. Dat leverde een lange lijst op van mensen en organisaties en een enkele ondernemer die er uitsprong in 2015. De toppers op deze lijst zijn voorgelegd aan een breed georiƫnteerde jury, bestaande uit oud-burgemeester Jos Verdier, Peter Helmus, voorzitter van de Huizer Ondernemers Federatie (HOF), Regina Bruins, directeur van de Vrijwilligerscentrale, Jan Provoost van het Radio 6FM-programma '6FM Actueel' en onze eindredacteur Carin van den Berg. Gezamenlijk kwamen zij tot deze keuze.

Het juryrapport
"Onbaatzuchtig heeft een groep vrijwilligers een bijzondere inspanning verricht door 700 kilometer te fietsen en 86.000 euro op de halen voor mensen die lijden aan Duchenne. Zij hebben laten zien dat er in de maatschappij ook mensen zijn die iets voor een ander doen. Voor mensen met Duchenne is deze inspanning niet alleen van betekenis omdat zij een financiƫle bijdrage hebben geleverd, maar ook bekendheid aan de ziekte hebben gegeven en hebben laten zien dat ze er niet alleen voor staan. De actie was daarbij ook heel toegankelijk. Niet iedereen kon fietsen, maar kon op zijn eigen manier een steentje bijdragen. In meerdere opzichten heeft dit initiatief mensen met elkaar weten te verbinden. Door onder andere de inzet van sociale media was de drempel hiervoor laag. Het project is daarmee voor anderen inspirerend geweest en is ook overdraagbaar. Mensen die iets willen doen voor een ander, zouden het op dezelfde manier kunnen doen. Een bijzonder resultaat dat geheel uit de gemeenschap zelf is ontstaan en een voorbeeld is voor een zorgzame samenleving. Deze prijs is voor iedereen die hier aan heeft bijgedragen."


Petitie tegen vrije busbaan

HUIZEN - Bewoners van Huizen en Blaricum kunnen zich uitspreken tegen de komst van een vrije busbaan voor de HOV-lijn in een online petitie.

De petitie is gestart nu is aangetoond dat het meerijden via het Merk een goed alternatief is, zo staat vermeld bij de petitie. De initiatiefnemer is onder meer tegen de verspilling van gemeenschapsgeld en tegen het kappen van bomen.
De petitie moet in maart aangeboden worden aan de provincie. Ondertekenaars hopen dat de provincie af \ziet van de aanleg van een vrije busbaan en te kiezen voor de meerijvariant via het Merk, waar eerder de gemeenteraad van Huizen voor koos.