Het MTB Team Huizen poseert met de award van Huizers van het Jaar 2015.
Het MTB Team Huizen poseert met de award van Huizers van het Jaar 2015. Foto: Bob Awick

MTB team inspireert met succesverhaal

HUIZEN - Inspirerend, overdraagbaar en onbaatzuchtig: zo vatte de Huizer van het Jaar-jury de actie van het MTB Team Huizen samen. Zij fietsten dit jaar ruim 700 kilometer om geld bij elkaar te halen voor het goede doel. "In meerdere opzichten heeft dit initiatief mensen met elkaar weten te verbinden," concludeerde de jury na overleg. Een enorme prestatie waarmee ze door het HuizerNieuws bekroond worden tot Huizers van het Jaar 2015.

"Wat is dit nou, dat meen je niet. Ik krijg hier een beetje kippenvel van," is de reactie van de verbaasde fietsersgroep als de award uit het papier wordt gehaald. Met een kleine smoes zijn de fietsers naar één plek begeleid om zo gezegd het jaar nog eenmaal door te nemen. Al snel blijkt er een heel andere reden achter het bezoek, als een grote plastic zak tevoorschijn komt. Hierin zit de award voor Huizer van het Jaar en een zeer positief juryrapport over de prestatie van het MTB Team Huizen en alle vrijwilligers om hen heen.

Terechte winnaar
Een terechte winnaar, concludeert de jury bestaande uit oud-burgemeester Jos Verdier, Peter Helmus, voorzitter van de Huizer Ondernemers Federatie (HOF), Regina Bruins, directeur van de Vrijwilligerscentrale, Jan Provoost van het Radio 6FM-programma '6FM Actueel' en onze eindredacteur Carin van den Berg.

Verbinden
Vooral is de jury enthousiast over het maatschappelijke karakter van het initiatief. "Zij hebben laten zien dat er in de maatschappij ook mensen zijn die iets voor een ander doen. In meerdere opzichten heeft dit initiatief mensen met elkaar weten te verbinden. Door onder andere de inzet van sociale media was de drempel hiervoor laag. Het project is daarmee voor anderen inspirerend geweest en is ook overdraagbaar. Mensen die iets willen doen voor een ander, zouden het op dezelfde manier kunnen doen. Een bijzonder resultaat dat geheel uit de gemeenschap zelf is ontstaan en een voorbeeld is voor een zorgzame samenleving. Deze prijs is voor iedereen die hier aan heeft bijgedragen," aldus de vijf juryleden over het initiatief.

Naast het maatschappelijke aspect, is de jury van mening dat de actie ook een enorme indruk maakt op mensen met Duchenne. "Voor hen is deze inspanning niet alleen van betekenis omdat zij een financiële bijdrage hebben geleverd, maar ook bekendheid aan de ziekte hebben gegeven en hebben laten zien dat ze er niet alleen voor staan," aldus het juryrapport.

Persoonlijke waardering
Een zeer positief rapport, waar het team fietsers en begeleiders enorm trots op is. "Dit voelt wel als een persoonlijke waardering," vertelt een van de fietsers. "We hebben hier enorm veel energie in gestoken en het is dan heel leuk om daar een mooie beloning voor te ontvangen. Echt een enorme verrassing."

De lof van de jury is een enorme opsteker voor de groep fietsers, maar het belangrijkste is vooral de aandacht voor de ziekte. "Het is een enorm mooi gebaar, zeker als het uit de eigen gemeente komt. Maar de basis is natuurlijk het onder aandacht brengen van Duchenne. Dat hebben wij met het mountainbiken kunnen doen."

Uitdaging
Als we erop terugkijken is het een enorme uitdaging geweest. Als deze krant in oktober 2014 voor het eerst spreekt met deze enthousiaste groep, hebben ze er heel veel zin in. Ze hebben een groot doel voor ogen: in september 2015 meedoen aan de Duchenne Heroes MTB tour.

Het idee om weer te gaan mountainbiken ontstaat op een verjaardagsfeestje als er oude herinneringen worden opgehaald. Gekscherend spreekt de groep af om het mountainbiken weer op te pakken en de heren gaan weer op de fiets, toen nog voor de lol.

In de loop van de tijd leren de heren Ruud Lamme kennen, een ervaren MTB'er. Hij vertelde hen over de jaarlijkse sponsortocht Duchenne Heroes en over het ziekteverloop van Duchenne. Zijn zoon Remco heeft deze ziekte. De verhalen van Ruud over deze progressieve ziekte, spierdystrofie, waarbij je allerbeste dag altijd gisteren was, raakte de mannen. Ze besluiten zich te richten op de editie van 2015 en gaan trainen.

Het blijkt een enorme belasting. "We hebben heel intensief gefietst." Er waren dan ook zeker momenten dat ze de spreekwoordelijke man met de hamer zijn tegengekomen. "Het kwam wel eens voor dat iemand er helemaal doorheen zat. Dan zijn wij als team verantwoordelijk voor elkaar. De kracht van zo'n vriendengroep trekt je er dan wel doorheen."        

Irritaties
Toch ben je tijdens de intensieve maanden veel bij elkaar, soms wel vijf dagen per week, ook dat legt een druk op de vriendschap. "Je ziet elkaar zo vaak, je bent niet meer een 'gewone' vriendengroep. Dan ontstaat er ook wel eens irritatie, maar moet je zorgen dat dat opgelost wordt en dingen benoemen. Je bent met een grote groep en kan nooit allemaal hetzelfde denken. Iedereen moet in zijn eigen waarde gelaten worden."

Niet alleen het fietsen kostte veel kracht en moeite, ook werden er veel tijdrovende acties georganiseerd. Zo is er een olliebollenactie geweest, verschillende collectes, deden kinderen spreekbeurten op school en stonden ze op Koningsdag op de Oranjemarkt in Huizen. Allemaal initiatieven om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Inspanning
Het hele jaar werd er toegewerkt naar die ene week in september. Toen uiteindelijk die derde week was aangebroken, was dat het moment van de waarheid voor het team. Op het programma stond een slopende tocht van zeven dagen. Een enorme inspanning: mentaal en fysiek. Toch was het het helemaal waard. "Het is een mooi iets. Zo'n hele week, die samenhorigheid. Dat doet echt iets met je," vertellen de fietsers.

Dubbel gevoel
Toen de heren na zeven dagen afzien over de streep kwamen heerste een dubbel gevoel: aan de ene kant waren ze overweldigd door de reacties en alle mensen die aan de streep stonden, anderzijds was het opeens voorbij. "Dan is het opeens klaar. Dan ga je naar huis en dan is het even niet meer fietsen. Dat is wel een raar moment. Je hebt het een jaar gedaan en dan is het opeens afgelopen. Dat is dan toch wel een contrast."

Rust
De enorme inspanning van het afgelopen jaar heeft dus veel goeds teweeg gebracht. Wel zijn de mannen nog aan het herstellen van de intensieve week. Daarom doen ze het nu wat rustiger aan. "We hebben lange tijd intensief gefietst en dat heeft zoveel uren gekost. Je moet daarna weer even opladen. Nu mag het gas er dus even af en laten we die kilo's maar weer even groeien. In het nieuwe jaar gaan we weer beginnen met serieus trainen voor de editie van 2016."

Uiteindelijk kijken de heren terug op een zeer bijzonder jaar. Het begon allemaal op een verjaardag in 2013 met stoere praat en eindigde met een fantastische presentatie en een geldbedrag van 86.000 euro in 2015. Om daarna op de valreep van het jaar, als kers op de taart, uitgeroepen te worden tot Huizers van het Jaar. Eigenlijk iets wat het team nog niet helemaal realiseert.