Initiatiefneemster Dian Vrijmens wil een vuist maken tegen de komst van een vrije busbaan.
Initiatiefneemster Dian Vrijmens wil een vuist maken tegen de komst van een vrije busbaan. Foto: Bob Awick

Vuist tegen vrije busbaan

door Floris Hulleman

HUIZEN – Initiatiefneemster Dian Vrijmens van de petitie tegen de vrije busbaan zoekt mensen voor het starten van een bewonerscollectief. Met dit collectief wil zij een vuist maken tegen de komst van de vrije busbaan voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Twee weken geleden startte Dian Vrijmens, op verzoek van een andere inwoner, een petitie tegen de vrije busbaan voor het HOV. Daarna is het is hard gegaan voor de initiatiefneemster. "Het was natuurlijke een moeilijke week, omdat mensen door de feestdagen wel iets anders aan hun hoofd hebben. Daarbij is de internetlink naar de petitie ondertussen aangepast en is de pagina nog één dag offline geweest. Als ik dan kijk naar de stand van zaken ben ik tevreden en constateer ik: het leeft", aldus Vrijmens.

Signaal
De petitie is gestart nu uit onderzoek is gebleken dat het meerijden via 't Merk een goed alternatief is en, met aanpassingen, voldoet aan de eisen voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Met de petitie wil ze een signaal afgeven aan de provincie. Kern van de zaak: de provincie laten weten dat inwoners, net als het college en de raad, kiezen voor de meerijvariant via 't Merk en daarbij dus tegen de komst van een vrije busbaan door Huizen en Blaricum. "In feite ondersteunt deze petitie de stelling van de gemeenteraad", stelt Vrijmens.

Vooral de hoogte van de investering voor de vrije busbaan en de bomen die gekapt moeten worden, ziet Vrijmens niet zitten. "Die bomen hoeven van mij niet om en die miljoenen kunnen we ergens anders aan besteden." Een mening die meer inwoners aanspreekt, want de teller staan inmiddels al bijna op 800 ondertekenaars.

Discussie
Het leeft dus onder de inwoners, iets dat Vrijmens niet in deze mate had verwacht. "Over het algemeen weet je wel dat zo'n discussie leeft omdat dit nu al tien jaar gaande is. Maar op een gegeven moment geloven mensen het ook wel", vertelt Vrijmens.

Blaricum
Toen ze doorkreeg dat de petitie ging leven, besloot ze rond te gaan bellen. "Ik heb onder meer contact gehad met het bewonerscollectief Bijvanck." Dit collectief voert al langer actie tegen de komst van een vrije busbaan en organiseerde recent nog twee zeer succesvolle informatieavonden in Blaricum waar veel mensen op af zijn gekomen.
Vanuit dit collectief kwam een positieve reactie. "Zij adviseerde mij om in Huizen ook een collectief op te gaan richten. Daar zou dan een eventuele samenwerking uit kunnen ontstaan. Als wij samen een signaal af kunnen geven, sta je natuurlijk sterker", concludeert Vrijmens. "Daarnaast kun je met een collectief meer bereiken. Daarmee zou je bijvoorbeeld informatieavonden kunnen organiseren, zoals in Blaricum ook is gebeurd. Als zo'n zaal dan vol loopt, is dat een mooi signaal."

Politiek
Niet alleen van bewoners uit Huizen en Blaricum is er veel support voor de petitie, ook de raadsleden van Huizen laten van zich horen. "Ik merk dat er vanuit de politiek veel positieve reacties zijn. Ik zie dat veel mensen op Twitter mijn bericht delen, zoals bijvoorbeeld wethouder Janny Bakker. Dat zie ik toch als een ondersteuning."

Prettig
Veel raadsleden denken ook actief mee met de initiatiefneemster. "Ik krijg veel reacties van raadsleden die het een mooi initiatief vinden en die meedenken met wat er nog meer mogelijk is. Bijvoorbeeld het benaderen van media of andere mensen die petities zijn gestart. Dat vind ik echt prettig, dan heb je het idee dat het initiatief welkom is."

Wethouder
Ook verantwoordelijk wethouder Gerrit Pas heeft ze kort gesproken. "Ik heb hem gevraagd of ik hem voor zijn voeten ga lopen als ik dit zou doen. Het antwoord daarop was dat dit niet zo was en dat ik vooral mijn gang moest gaan."
Nu is de volgende stap dus kijken of er animo is voor het starten van een bewonerscollectief. "Ik zoek mensen die mee willen werken. Mochten dit er te weinig zijn, dan houd ik het bij de petitie."
Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Vrijmens via: 06-17781539 of per mail via: d.vrijmens@live.nl.

'In feite ondersteunt deze petitie de stelling van de gemeenteraad'

'Ik zoek mensen die
mee willen werken
aan een collectief'