Afbeelding
Foto: Gemeente Huizen

Wethouder Janny Bakker

Welk woord/begrip wilt u niet meer horen in het nieuwe jaar en waarom?
"Het woord 'cliënt' of 'klant'. Mensen die contact zoeken met de gemeente Huizen omdat zij hulp nodig hebben bij het vinden van werk of bij het in hun leven inpassen van ziekte of beperkingen zijn gewoon inwoners (of burgers) van Huizen. Zij hebben meestal niet alleen een hulpvraag, maar zij hebben de samenleving ook iets te bieden. Het 'klantdenken' leidt tot een economische benadering van mensen die sterk financieel gedreven is en die niet past bij de manier waarop ik vind dat wij in de gemeente Huizen met elkaar om moeten gaan."

Wat staat boven aan uw bucketlist?
"Nu we in Huizen de zorg (Wmo) goed geregeld hebben, wil ik in 2016 een speerpunt maken van het grondig aanpakken van (langdurige) bijstandsafhankelijkheid. Het is onacceptabel dat met name onze jongeren, maar ook steeds meer 45-plussers en mensen met (arbeids)beperkingen, die kunnen werken en die ook graag in de samenleving willen meedoen, in Huizen aan de kant zouden moeten blijven staan."

Wat laat u definitief achter u en waarom?
"Het denken in doelgroepen, zoals bijvoorbeeld gehandicapten, ouderen, uitkeringsgerechtigden, statushouders etc. Mensen zien zichzelf niet als iemand uit een doelgroep. Zij zijn ook partner, ouder of kind van iemand, werknemer of werkgever, buurman of buurvrouw, vrijwilliger in het verenigingsleven en ga zo maar door. Ieder mens is uniek. Het 'indelen' van mensen in doelgroepen, of nog erger: in wetten of regelingen, maakt dat we onvoldoende oog houden voor wat werkelijk van betekenis is in het gewone dagelijkse leven van mensen."

Wat wilt u in ieder geval bereiken dit jaar in het belang van de gemeente Huizen?
"Van de ruim 600 mensen die op 1 januari 2016 een bijstandsuitkering ontvangen. hebben minimaal 200 mensen aan het eind van 2016 een reguliere baan. Mensen die niet in staat zijn om betaald werk te doen wil ik een kans bieden op een zogenaamde 'basisbaan'. Dat versterkt hun zelfrespect en biedt ook hen een mogelijkheid om uit de uitkeringssituatie te komen. Ik wil ook werk maken van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement onder mensen die niet meer vanzelfsprekend aan de samenleving kunnen meedoen."