Afbeelding
Foto: Gemeente Huizen

Wethouder Gerrit Pas

Welk woord/begrip wilt u niet meer horen in het nieuwe jaar en waarom?
"Klimaatscepsis; beweren dat klimaatverandering flauwekul is. Het zal heus nog wel eens sneeuwen, maar er is wel degelijk iets grondig aan het veranderen. Zie de groene skipistes in de Alpen, de gletsjers die korter worden - die ontwikkeling is al decennia gaande. Alle reden dus om te werken aan een 'Klimaatbewust Huizen' waarbij we inzetten op energiebesparing, duurzame energie, goede regenwaterafvoer, natuurvriendelijke inrichting van parken en meer groen in tuinen."

Wat staat boven aan uw bucketlist?
"Eindelijk dat boek schrijven waarvoor ik jaren onderzoek heb verricht en de opzet klaar is. Het gaat over een tentoonstelling van de kunstenaar Aad de Haas, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Sicherheitsdienst in beslag werd genomen. Maar dat schrijven vereist allereerst meer vrije tijd. En dat zit er door mijn wethouderschap voorlopig niet in."

Wat laat u definitief achter u en waarom?
"Het idee dat de overheid alles moet en kan regelen. Dat is in de meeste gevallen een overschatting van de rol en de invloed van de overheid. Ik geloof meer in initiatieven van inwoners, die zo nodig door de gemeente kunnen worden ondersteund."

Wat wilt u in ieder geval bereiken dit jaar in het belang van de gemeente Huizen?
"Een oplossing in de discussie over Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in de vorm van meerijden van de bus over 't Merk, dus zonder vrije busbaan. Dat is een goed alternatief, dat bovendien vele miljoenen goedkoper is."