Het evenement People Before Likes wordt georganiseerd voor bewustwording kinderarmoede.
Het evenement People Before Likes wordt georganiseerd voor bewustwording kinderarmoede. Foto: People Before Likes

Hiphopbenefietavond tegen kinderarmoede in de regio

door Floris Hulleman

HUIZEN - Bewustwording creëren dat er ook in deze omgeving kinderen onder de armoedegrens leven: dat is het idee achter het initiatief People Before Likes dat op 12 februari wordt georganiseerd in jongerencentrum Tram.

Een hele middag en avond muziek, workshops en gezelligheid voor het hele gezin, maar dan wel met een achterliggende gedachte De Tram is half februari de tweede plek waar initiatiefnemer en organisator Ramcy Simoons, ook bekend onder zijn artiestennaam Arc-s, neerstrijkt met zijn evenement People Before Likes.

Kinderrechtenmonitor
Het idee voor de avond ontstond bij Simoons toen hij drie jaar terug werd gewezen op de kinderrechtenmonitor. "Ik ben dat toen gaan lezen en las daarin dat één op de negen kinderen onder de armoedegrens leeft. Dat was voor mij een enorme eyeopener", vertelt Simoons.

Voorbeeldfunctie
Zelf is hij al jaren succesvol als rapper in de hiphopscene. Bij het lezen van de cijfers voelde hij de behoefte om actie te ondernemen. "Ik zit al vanaf '89 in de business en wil graag een voorbeeldfunctie hebben en mensen mobiliseren", vertelt de succesvolle artiest.
Al snel ontstond er een plan dat hij samen met zijn zakelijk partner, Annemiek Rosaria, is gaan uitwerken. "Ik was op het idee gekomen om vijftien benefietconcerten te organiseren in vijftien verschillende steden. Het idee hierachter is dat ik artiesten uit alle windhoeken van Nederland kan mobiliseren die als het ware meereizen met de concerten", legt Simoons uit. Daarbij moet de opbrengst van het concert 'teruggegeven' worden aan de regio.
De eerste editie van People Before Likes was afgelopen november in Groningen. Tijdens die editie werd ongeveer 500 euro opgehaald. De organisator is trots op dit bedrag. "Wij hebben met één avond 200 tot 300 families kunnen helpen met een voedselpakket."

Radio 6FM
Via contacten met een hiphopprogramma op Radio 6FM kwam er een optie om de tweede editie hier te organiseren. Ondanks dat het Gooi vaak wordt gezien als een welvarende regio gelooft Simoons dat ook hier behoefte is aan bewustwording.
"Het maakt niet uit waar je bent, overal is sprake van armoede. Ook in deze regio is een voedselbank, dus het speelt absoluut. Als er geen behoefte was in Gooi en omstreken dan had de voedselbank geen bestaansrecht. Er zijn maar liefst zes uitgiftepunten, dus de aanleiding is er zeker."
Voor de avond zelf heeft Simoons een aantal doelstellingen in gedachten. "Allereerst gaat het natuurlijk om het creëren van bewustzijn voor het probleem dat wij willen aankaarten. Het speelt overal, ook in de regio van de bezoekers. Daarnaast hopen wij dat met het samenkomen van mensen wij er samen voor kunnen strijden dat onze kinderen niet meer onder de armoedegrens hoeven te leven. Wij willen er dus voor zorgen dat bezoekers zelf ook iets gaan doen."

Succes
Voor Simoons draait het dan ook niet zozeer om een drukbezochte avond, maar om het bereiken van mensen: "Het is voor mij een succes als er iemand binnenkomt en het begrijpt. Misschien had hij er nog nooit over nagedacht, maar gaat hij er wel mee aan de slag. Voor mij is het niet meetbaar aan het aantal mensen dat binnenkomt, maar aan wat de avond heeft overgebracht. Daar gaat het ons in principe om."

Opbrengst
De opbrengst van de avond zal ook besteed worden in de regio. "Wij hebben gezocht naar een betrouwbare partner die bezig is met het oplossen van het armoedeprobleem in het betreffende gebied. Wij zijn terechtgekomen bij de Voedselbank Gooi en Omstreken. Daar zal het geld naar worden overgemaakt."

Vrijwillig
Simoons wil benadrukken dat hij het belangrijk vindt dat mensen weten wat er met het geld gebeurt. "Niemand van ons wordt betaald. De artiesten staan daar niet voor zichzelf, maar dienen een doel. Ook vanuit de organisatie ontvangen wij geen geld. Elke euro wordt doorgegeven aan de desbetreffende regio, in dit geval dus aan de voedselbank", betoogt hij.

Organisator Ramcy Simoons wil het geld doneren aan Voedselbank Gooi en Omstreken.