De politie doet onderzoek na het incident bij juwelier CaRé in winkelcentrum Oostermeent.
De politie doet onderzoek na het incident bij juwelier CaRé in winkelcentrum Oostermeent. Foto: Bob Awick

Oostermeent blijft
doelwit vandalisme

door Floris Hulleman

HUIZEN - Meerdere vuurwerkincidenten hebben vorige week plaatsgevonden in Winkelcentrum Oostermeent. De meeste schade werd aangericht toen de glazen deuren van juwelier CaRé werd weggeblazen door een vuurwerkbom. Waarna, nog geen 48 uur later, opnieuw vernielingen werden aangericht aan de deur.

De politie is inmiddels op zoek naar vier jongens die in ieder geval betrokken zijn bij de schade aan de deur bij de juwelier. Bewoners hoorden zaterdagavond een doffe, harde knal. Een getuige zag na de knal vier personen wegvluchten in de richting van de Bovenmaatweg. Ze gingen er lopend en fietsend vandoor. Een van daders had een grijs trainingspak aan met op zijn rug vermoedelijk de cijfers 81 of 82. Maandagavond was het weer raak. De politie zoekt nog getuigen van beide incidenten, zodat de daders achterhaald kunnen worden.

Camera vernield
Ook de recent geïnstalleerde domecamera - een camera die 360 graden draait - is vernield door vuurwerk. Deze camera was juist opgehangen om meer veiligheid te bieden voor ondernemers en bezoekers. Eerder was de camera aangemerkt om naar Plein 2000 te gaan. De burgemeester is echter na overleg met de politie tot het besluit gekomen om de camera toch te plaatsen in het winkelcentrum.
Winkeliers gaven eerder in deze krant al aan blij te zijn met de komst van de camera, omdat zij zich onveilig voelen in het winkelcentrum. "We lopen al ongeveer drie jaar met de vraag of er een camera zou kunnen komen. Het geeft toch weer een stukje veiligheid", aldus Nico Luiks namens de Winkeliersvereniging Oostermeent. Deze veiligheid blijkt van korte duur, aangezien de camera vernield is. Het lijstje is nog langer: ontplofte vuilnisbakken, kapotte verkeersborden en gebroken winkelramen: vandalen hebben in de week van de jaarwisseling flink huisgehouden in Winkelcentrum Oostermeent. Ook bij Vuurwerkmeldpunt Huizen scoort de Oostermeent hoog: van de inmiddels 900 binnengekomen meldingen is ruim 10 procent afkomstig uit de omgeving van het winkelcentrum.

Geschokt
Ook omwonenden reageren via sociale media geschokt op de gebeurtenissen in de Oostermeent. "In en in triest dat het leuk schijnt te zijn om andermans spullen te vernielen", reageert een mevrouw. "Dit is niet meer normaal", laat een ander weten.
Daarnaast maken ook veel bewoners zich zorgen over hun veiligheid. Sommige geven aan niet meer alleen over straat te durven of het winkelcentrum te mijden. Daarbij zouden de handhavers niet zichtbaar zijn in en rondom het winkelcentrum.
Ook Ruben Woudsma, initiatiefnemer van het Vuurwerkmeldpunt Huizen en CDA-raadslid, krijgt veel bezorgde inwoners aan de lijn. "Ik heb een aantal mensen gesproken die zich afvroegen waar de politie en de BOA's waren. Omwonenden hebben het gevoel dat de prioriteit ergens anders ligt. Ik kan mijn vinger er nog niet achterkrijgen wat hier de oorzaak van is", vertelt hij. De incidenten rond de juwelier waren voor het raadslid de druppel. Daarom heeft hij namens zijn partij vragen gesteld. Niet alleen is hij benieuwd naar de handelingen van veiligheidsdiensten rond oud en nieuw, ook is hij benieuwd naar initiatieven van het college om het veiligheidsgevoel te verbeteren.