Ruiters tekent het contract onder toeziend oog van de wethouder.
Ruiters tekent het contract onder toeziend oog van de wethouder.

Scholen ondertekenen contract voor buurtsportcoaches

HUIZEN - Directeur Leo Ruiters van De Springplank heeft maandagmorgen het contract ondertekend voor de inzet van buurtsportcoaches op de scholen van de Stichting Rooms Katholiek Onderwijs in Huizen. Ook de scholen van Talent Primair doen mee aan het project, dat in oktober al startte.

Dit betekent dat 1.600 basisschoolleerlingen door de inzet van de buurtsportcoaches meer buiten actief bewegen. De protestantse scholen doen op dit moment nog niet mee, maar er zijn wel gesprekken gaande. Daarnaast hoopt de gemeente ook dat de Flevoschool mee zal gaan doen. "Dan zijn het nog eens 600 leerlingen meer."

Wethouder Marianne Verhage trapte met een speciale tour langs de basisscholen het project in oktober al af. Nu wordt de deelname contractueel bevestigd. "De scholen betalen 20 procent, het Rijk 40 en de gemeente ook 40 procent." Best wel een opgave, aldus directeur Ruiters, maar hij ziet het wel als een mogelijkheid om te investeren in leerlingen. "Naast bewegen is het ook belangrijk dat ze sociale vaardigheden leren en door samen te spelen doen ze dat ook."

Speelkwartier
Bij De Springplank vindt de inzet van de buurtsportcoaches op dit moment met name tijdens het speelkwartier plaats. Op bepaalde dagen zijn de buurtsportcoaches aanwezig om de kinderen door spellen lekker actief bezig te laten zijn. "Dat zorgt voor een olievlek aan bewegende kinderen, want de leerlingen van onze school spelen deze spellen ook weer thuis in de buurt, waardoor er nog meer kinderen buiten aan het bewegen zijn. Het zijn vaak simpele spellen, waar je met een bal en stuk krijt al veel kan", aldus Yvonne Vlaanderen van De Springplank. Zij bezocht namens de school de eerste avond over de buurtsportcoaches en heeft voor de school het projectplan uitgewerkt.
Het project maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma voor de Buurtsportcoach: Sportief Huizen - Samen Gezond. Dat is nu al uitgewerkt voor ouderen en de basisschool. "We hadden nooit verwacht dat vanaf het begin zo breed zou worden meegedacht en meegedaan", stelt Verhage.
Ook de sportverenigingen doen actief aan het programma mee. Op de scholen geven zij bijvoorbeeld clinics of laten leerlingen hun club bezoeken.