Zo'n triahlon is nog best pittig. Maar, zegt voormalig kampioen Frank Heldoorn, de voldoening van over de finish komen is enorm.
Zo'n triahlon is nog best pittig. Maar, zegt voormalig kampioen Frank Heldoorn, de voldoening van over de finish komen is enorm. Foto's: Carin van den Berg

Meedoen aan Triathlon Huizen?
Hier tips van Frank Heldoorn

HUIZEN - De inschrijving van de 32e Oostermeent Triathlon in Huizen is geopend. Triatleten uit heel het land zijn daar altijd als de kippen bij, daar niet van. Maar de organisatie van dit populaire evenement zou het mooi vinden als er meer Huizers zouden meedoen. Voor wie zich aangesproken voelt, vroegen we aan Frank Heldoorn om tips voor beginners.

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: stel ik wil dit jaar nog meedoen aan de Oostermeent Triatlon. Heb ik dan nog tijd genoeg om mij er fysiek en mentaal op voor te bereiden? "Tuurlijk", zegt Frank Heldoorn. "Het beeld van triatlon is vaak 'afzien'. Maar in Huizen heb je ook een 1/8e triatlon: 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Dat is laagdrempelig, toch? De belasting zit 'm niet in de wedstrijd, maar in de training in de periode ernaartoe. Je gaat jezelf ook een gezondere levensstijl aanleren."

Nederlands kampioen
We spreken hier niet met zomaar iemand. Frank Heldoorn, gewoon hier uit Huizen, was tussen 1994 en 2006 zes keer Nederlands triatlonkampioen lange afstand en heeft nu zijn coachingbedrijf in de sport. Samen met zwem- en polovereniging IJsselmeer, atletiekvereniging Zuidwal en de Stichting Triathlon Huizen helpt hij vanaf komende maand beginners in 16 weken naar de start van de Oostermeent Triathlon. Deze Start2Tri-cursus zit al bomvol.

Kan iedereen meedoen?
"In principe wel. Het is verstandig om een beetje redelijk te leren zwemmen. De groepsstart in het Gooimeer is namelijk toch even wat anders dat een baantje in het zwembad. Nou, en fietsen is niet heel moeilijk natuurlijk, wie kan dat nou niet? Voor het hardlopen moet je wel trainen, ook al is het 'maar' 5 kilometer. Dat is met name om te wennen aan de schokbelasting."

Je hebt wel allemaal dure spullen nodig: een wetsuit, een racefiets, een helm, loopschoenen en misschien nog wel meer. Of kan het ook anders?
"Een wetsuit voor het zwemmen is niet per se nodig, maar het zwemt wel veel comfortabeler. Bij de fiets en de fietsuitrusting komt inderdaad best nog wat kijken. En voor het lopen heb je echt goede hardloopschoenen nodig. Dus ja, dat is dan weer niet laagdrempelig. Maar misschien kun je eerst eens proberen of je een wetsuit of een racefiets van iemand kunt lenen. Trouwens, op een gewone sportieve fiets kun je ook heel goed meedoen. Dan ben je gewoon die wolf in schaapskleren. De dure spullen komen dan later wel. Want dat is nog wel meteen een waarschuwing: wie eenmaal aan triatlon begint, raakt er meestal aan verslingerd. Het werkt erg verslavend."

Wat is het meest onderschatte onderdeel?
"De verzorging van jezelf in de training. Anders ben je de rest van de dag niets meer waard. Toen ik professional was, was mijn regel: in balans de training in en in balans de training weer uit. Dus neem bijvoorbeeld een sportsbar of een sportdrank mee."

'Je zult er verbaasd van staan wat je allemaal kunt bereiken'

Nou, nou. Er komt nog best wat bij kijken. Waarom zou je eigenlijk willen meedoen?
"Omdat je nieuwsgierig bent naar wat je kan, omdat je je grenzen wilt verleggen. En je zult verbaasd staan van wat je allemaal kunt bereiken. Over de finish komen geeft ontzettend veel voldoening."

Nog meer tips?
"Alle wielen zijn al uitgevonden. Ook in Huizen is er heel veel kennis, zoals bij de zwemvereniging en de atletiekvereniging. Dus ga het niet alleen aanpakken, maar zoek zo'n vereniging op en maak gebruik van de kennis die ze dolgraag met je willen delen. Je kunt beter daar je geld insteken dan in een nog duurdere fiets."
Kun je je eigen eerste keer nog herinneren?
"Nou en of. Dat was in 1984, de 75 kilometer van Almere. Vlak voor mij stak een toeschouwer over zodat ik ten val kwam met mijn fiets. Op een leenfiets heb ik het uitgereden. Tijdens het lopen heb ik de helft moeten wandelen. Kortom: een reis met tegenslagen, maar wel een die veel voldoening gaf. Dat blijkt wel, want het heeft mij destijds getriggerd in deze sport door te gaan."

Is Huizen een leuke triatlon om te doen?
"Jazeker. Al jaren een van de populairste van het land. De inschrijving loopt altijd heel snel vol. Dus dat is nog een heel belangrijke laatste tip: schrijf je snel in. Anders ben je te laat. En je hebt meteen een stok achter de deur."

De start is toch even iets anders dan een baantje in het zwembad trekken.
Er is veel triatlon-ervaring in Huizen. Maak daar gebruik van.