Door het vuurwerk ontbreekt het glas in dit bushokje bij de Kostmand.
Door het vuurwerk ontbreekt het glas in dit bushokje bij de Kostmand. Foto: Bert de Bruin

Veel meer klachten vuurwerk

HUIZEN - Het vuurwerkmeldpunt Huizen heeft dit jaar 297 unieke vuurwerkmeldingen ontvangen. Dat is een vervijfvoudiging vergeleken bij het totaal aantal meldingen dat vorig jaar binnen is gekomen bij het meldpunt. Dat heeft initiatiefnemer Ruben Woudsma bekendgemaakt. De 297 meldingen waren goed voor ruim 1.000 klachten.

Veel klachten, ruim de helft, gaan over de harde knallen. Het gaat hierbij vaak om illegaal vuurwerk. "Vooral die zware granaten en bommen, afkomstig uit Duitsland en België, vinden mensen vervelend", liet Woudsma eerder weten. Daarnaast storen veel mensen zich aan het vroegtijdig afsteken van vuurwerk, zijn er meldingen over dierenleed en vandalisme. Veel melders geven aan dat ze de straat niet meer op willen om hun hond uit te laten of alleen door het winkelcentrum te lopen in de avond.
Voornamelijk de wijken Huizermaat, Bovenmaten, Oude Dorp en Winkelcentrum Oostermeent springen eruit. Zeker in het winkelcentrum is het afgelopen weken meerdere keren raak geweest. Winkelruiten zijn vernield, vuilnisbakken zijn opgeblazen,de nieuwe camera die is opgehangen om het overlast juist tegen te gaan is vernield door vuurwerk.

'Vuurwerkvrije zones rond bejaardencentra
en winkelcentra'

Als klap op de vuurpijl werd de voordeur van juwelier CaRé twee keer opgeblazen door een vuurwerkbom.

Flinke schadepost
Dit alles heeft gezorgd voor veel overlast en flink wat schade. De gemeente schat, in een eerste indicatie, dat er voor ruim 25.000 euro aan schade is. De gemeente draait op voor de schade aan twaalf grote prullenbakken in de wijken Oostermeent en Bovenmaten - bij elkaar 18.000 euro - en de veiligheidscamera in de Oostermeent van 3.000 euro. Daarnaast lapt de gemeente geld voor het herstellen van vernielde verkeersborden en ruiten. Naar alle waarschijnlijkheid zal het bedrag hoger uitvallen aangezien nog niet alle informatie binnen is en de kosten van vervangingswerkzaamheden nog niet hierbij zijn opgeteld.

Vuurwerkvrije zone
Er is daarmee sprake van een bewogen jaarwisseling. Opnieuw ligt er een taak voor de politiek om te kijken wat hieraan te doen is. Een van de oplossingen voor de problemen zou het invoeren van vuurwerkvrije zones zijn, wat betreft de initiatiefnemer van het meldpunt, tevens ook raadslid voor het CDA. "Ik zou ervoor pleiten om rond winkelcentra en bejaardencentra vuurwerkvrije zones in te stellen. Ik wil hier dit jaar voor gaan pleiten. Er moet echt wat gaan gebeuren."
Daarnaast wil Woudsma ook kijken naar de mogelijkheden om eerder te beginnen met het hanteren van het lik-op-stukbeleid. "Nu was dit alleen de drie laatste dagen van het jaar, ik zou dit misschien vervroegen naar het begin van de kerstvakantie."
Op dit moment overlegt het raadslid met de fractie van het CDA over welke aanbevelingen de partij naar aanleiding van de meldingen zal doen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de aanbevelingen van vorig jaar daarin opnieuw worden meegenomen en aangescherpt.

De burgemeester liet tijdens de nieuwjaarsspeech al weten bezig te zijn met een plan van aanpak naar aanleiding van de incidenten rond de jaarwisseling in Winkelcentrum Oostermeent.
Lees meer hierover op pagina 3.