Burgemeester Fons Hertog is optimistisch over 2016, zo laat hij blijken tijdens zijn nieuwjaarsspeech.
Burgemeester Fons Hertog is optimistisch over 2016, zo laat hij blijken tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Foto: Carin van den Berg

Burgemeester Fons Hertog: 'Samen zijn we de samenleving'

door Floris Hulleman

HUIZEN - De traditionele nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur is dit jaar drukbezocht. Tijdens zijn speech liet burgemeester Fons Hertog weten het belangrijk te vinden vooral oog voor elkaar te houden. "Want de samenleving, dat zijn wij samen."

Traditiegetrouw nodigt het gemeentebestuur alle burgers én de nieuwe inwoners aan het begin van het jaar uit om onder het genot van een hapje en een drankje het nieuwe jaar in te luiden. Naast alle gezelligheid wordt er ook tijd ingeruimd voor de nieuwjaarsspeech van burgemeester Fons Hertog.

Bewogen jaar
Tijdens de speech nam de burgemeester een moment om terug te kijken op een bewogen 2015, zowel voor het dorp als voor de wereld om ons heen. Er is veel gezegd over de dreiging van radicalisering in Huizen en hoe hiermee wordt omgegaan. "Het fenomeen radicalisering heeft onze zorgvuldige aandacht. Nu, morgen, overmorgen en de komende jaren. We volgen hierbij de landelijke lijn, zodat we krachtig samenwerken in het belang van de veiligheid en de strijd tegen terrorisme."

Ook de discussie rond vluchtelingen en de acceptatie in Westerse landen was onderwerp van gesprek in 2015. Recent nog is er akkoord gegeven voor het ombouwen van het leegstaande kantoorgebouw aan de Huizermaatweg voor de komst van statushouders. Problematiek die zorgt voor veel verdeeldheid en iets waar de burgemeester extra voor waarschuwt. "Ik wil oproepen om oog te hebben en te houden voor 'het mooie', zoals ik dat noem. Want samen zijn wij de samenleving", aldus burgemeester Fons Hertog.

Gemeenten samenvoegen
Een van de belangrijkste thema's voor de burgemeester was het zogenoemde bestuurskrachtonderzoek dat eraan zit te komen. Al langer wordt er gesproken over het mogelijk samenvoegen van Huizen en de BEL-gemeenten tot één grote gemeente. "De provincie heeft inmiddels besloten dat er in de eerste helft van dit jaar een bestuurskrachtonderzoek gaat plaatsvinden in de gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek. De uitkomsten kunnen we niet voorspellen, maar deze zullen in 2016 tot veel gespreksstof leiden", denkt burgemeester Hertog.
Daarnaast stond de burgemeester ook stil bij het 'koesteren van onze gezondheid'. "De prognose is dat er in 2040 steeds meer hart- en vaatproblemen zullen zijn door ongezond leven en weinig bewegen." De gemeente probeert met het buurtsportcoachproject hierop in te spelen. "In Huizen zijn er sportcoaches actief, ook voor de jeugd. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Onder de vlag 'Sportief Huizen, Samen Gezond' dragen we bij aan gezonde Huizers." In Huizen zijn vorig jaar al enige activiteiten gestart op scholen. Dit jaar zullen daar nog veel meer activiteiten bij komen rond winkelcentrum Oostermeent en in verzorgingscentra in het dorp.

Klimaatbewust
Naast de gezondheid wil de gemeente dit jaar ook flinke stappen zetten op het gebied van klimaatbewust handelen. De burgemeester was trots om te melden dat Huizen de eerste gemeente is waar alle lantaarns ledverlichting hebben. Daarbij wees hij naar het programma 'Huizen Klimaatbewust'. "En dat is meer dan alleen energiebesparing. Het gaat ook om het klimaatbestendig maken van onze wijken, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende waterafvoer en een groene, natuurvriendelijke inrichting van parken en tuinen."