Impressie vrije busbaan bij atletiekbaan.
Impressie vrije busbaan bij atletiekbaan. Foto: Provincie Noord-Holland

Veel reacties en steun voor petitie tegen vrije busbaan

door Floris Hulleman

HUIZEN - Twee weken na de start van de petitie staat de teller al bijna op 1500 tekenaars. Daarbij ontvangt initiatiefneemster Dian Vrijmens veel steunbetuigingen en aanmeldingen om een bijdrage te leveren aan een bewonerscollectief in Huizen. "Het overspoelt me wel. Ik had het niet zien aankomen."

"Ik word heel veel gebeld en gemaild naar aanleiding van het stuk in het HuizerNieuws. Mensen sturen mij berichten vanaf de Zomerkade, die deze hele busbaan niet voor de deur krijgen. Maar ook mensen die berichten vanuit het begin van het oude dorp, die eigenlijk ook geen last hebben van die vrije busbaan", vertelt Vrijmens op Radio 6FM.

Tegen busbaan
Vrijmens startte twee weken geleden met de petitie, na een vraag van een medebewoner van Huizen. Kern van de petitie is dat zij tegen de komst van een vrije busbaan zijn, omdat onlangs uit onderzoek is gebleken dat het meerijden via het Merk ook 'HOV-waardig' is.

Het valt Vrijmens ook op dat tussen de bellers veel oudere mensen zitten die zich willen uitspreken tegen de busbaan. "Dat verbaasde mij. Die mensen volgen kennelijk dit hele dossier zeer serieus en maken zich daar druk over."

Papieren variant
Voor veel van die oudere mensen, die niet de beschikking hebben over een computer, wil Vrijmens nu een papieren versie van de petitie verzorgen. "Dat krijgt van mij nu voorrang. Ik krijg hierover heel veel belletjes, van mensen die wel willen ondertekenen, maar niet de mogelijkheid hebben dit online te doen", zegt de initiatiefneemster. Mensen die toch graag de petitie willen tekenen, kunnen contact opnemen met Dian Vrijmens. Zij is telefonisch bereikbaar via 06-17781539.

Ook de oproep voor mensen die haar willen steunen met het starten van een bewonerscollectief in Huizen heeft resultaat opgeleverd. "Ik heb inmiddels een mail uitgestuurd naar acht mensen. Ik heb ze benaderd om volgende week kennis te maken en te kijken hoe iedereen erin staat."

De petitie zal later dit jaar worden aangeboden aan de provincie Noord-Holland.