De vernielde camera boven juwelier CaRé is inmiddels vervangen door een nieuwe camera.
De vernielde camera boven juwelier CaRé is inmiddels vervangen door een nieuwe camera. Foto's: Bob Awick

Plan van aanpak voor overlast Oostermeent

door Floris Hulleman

HUIZEN - Meer toezicht, extra surveilleren en meer camera's moeten zorgen voor meer veiligheid en rust in Winkelcentrum Oostermeent. Daarnaast wordt er begin volgende maand een plan van aanpak gepresenteerd over hoe de overlast aan te pakken en hoe de rust definitief bewaard kan worden.

Dat heeft burgemeester Fons Hertog bekendgemaakt naar aanleiding van het vandalisme door vuurwerk rond de jaarwisseling. Onder meer bij juwelier CaRé in het winkelcentrum is de voordeur binnen 48 uur twee keer opgeblazen door een vuurwerkbom. Daarnaast zijn er vernielde winkelruiten en prullenbakken.

Surveilleren
In een brief aan de gemeenteraad laat de burgemeester weten dat hij naar aanleiding van de gebeurtenissen maatregelen neemt. In het winkelcentrum wordt extra gesurveilleerd door BOA's en politie. Daarnaast zijn er afgelopen vrijdag meerdere camera's geïnstalleerd in het winkelcentrum.
Verder komt er deze maand een onderzoek naar de mogelijkheden van een samenscholingsverbod in het winkelcentrum en hoe dit gehandhaafd moet worden. Ook worden er buurtcoaches en jongerenwerkers van Versa Welzijn ingezet.

Plan van aanpak
Na deze maand presenteert de burgemeester een plan van aanpak voor Winkelcentrum Oostermeent. Dit plan is opgesteld met ondernemingsverenigingen, gemeente, politie en de Alliantie. In dit plan zal duidelijk worden welke partij wanneer moet ingrijpen.
Bij de minderjarigen die in beeld zijn bij de instanties zal een persoonsgerichte aanpak ingezet worden om ze weer op het juiste pad te krijgen.

Veel overlast
Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis ging de burgemeester in op de gebeurtenissen. "Er is sprake van buitengewoon veel overlast en er is ook helaas erg veel vernield, ondanks het feit dat wij allerlei plannen hadden bedacht om dat zoveel mogelijk te voorkomen."

Grote zorgen
Met name de incidenten in Winkelcentrum Oostermeent stegen er voor de burgemeester bovenuit. "Het winkelcentrum heeft het behoorlijk moeten ontgelden dit jaar en ik heb ook gemerkt dat winkeliers en bewoners zich daar zorgen over maken. Dat is heel begrijpelijk", reageerde Hertog.
Ondanks dat er plannen waren gemaakt om meer politie en BOA's te laten surveilleren, heeft dat niet geleid tot een rustige jaarwisseling. Daarom is het college ook gedwongen om actie te ondernemen, iets wat de burgemeester ook erkende. "Die zorgen zijn ook bij ons terechtgekomen en daarop gaan wij acteren. Wij gaan investeren om zo snel mogelijk te proberen de boel weer onder controle te krijgen", aldus de burgemeester, die al gesprekken had gevoerd met de politie.

Politie
De politie doet op dit moment nog onderzoek naar de incidenten rond juwelier CaRé. "Het is nog te vroeg om iets te melden over de verdachten." Op dit moment onderzoekt de politie de beelden van camera's en worden getuigen gehoord. De politie roept getuigen op die zich nog niet gemeld hebben om dit alsnog te doen.

Politie doet onderzoek na een van de incidenten bij CaRé.