De HZ 108 is van de werf en de HZ 1 gaat erop.
De HZ 108 is van de werf en de HZ 1 gaat erop. Foto: St. Huizer Botters

Nog 10.000 euro nodig voor redden botter HZ 108

HUIZEN - De Stichting Huizer Botters komt nog een kleine 10.000 euro tekort voor de reparatie van de botter HZ 108. Hiervoor is de actie 'Red de HZ 108' opgezet, die nog tot 22 april loopt, wanneer de boot feestelijk wordt ingehaald.

Inmiddels ligt de HZ 108 weer in het water. Onder leiding van hoofdschipper Andries Honing en walschipper Ruud Schaap hebben vrijwilligers de boot afgetimmerd en gelakt, nadat deze weer van de werf terug was gekomen waar het hout dat door schimmel aangetast was, was vernieuwd.
De boot is nu wel in orde maar hij drijft nog hoog, want er staat nog geen motor in. Deze raakte defect op weg van de werf naar Huizen.
De oude Deutz is total loss verklaard door de expert. Hij heeft onder water gestaan. Dat betekent een nieuwe of een grondig gerenoveerde motor en dat kost de stichting weer extra geld en dat is een behoorlijk bedrag.
Een gulle gever heeft dat tekort al voor zijn rekening genomen. Onder grote dank van de Stichting Huizer Botters kan deze nu ook daadwerkelijk een nieuwe motor gaan bestellen.
Inmiddels ligt het dekzeil erover en kan de Janus Kok, zoals de HZ 108 ook wordt genoemd, aan zijn winterslaap beginnen. Op 22 april zal de boot op feestelijke wijze officieel ingehaald worden.

HZ 1
De HZ 1, de Margot Schaap, heeft inmiddels de vrije plek ingenomen op de botterwerf. In januari wordt deze botter onder handen genomen door Andries Honing, gesteund door Cees Wormsbecher, de walschipper, en vrijwilligers van de stichting. Hier hoeft niet getimmerd te worden; schuren en lakken is de hoofdmoot van de werkzaamheden deze keer.