Ook in Huizen is er anoniem protest tegen het asielzoekerscentrum op Crailo.
Ook in Huizen is er anoniem protest tegen het asielzoekerscentrum op Crailo. Foto: Bob Awick

600 vluchtelingen op Crailo

HUIZEN - Niet meer dan 600 vluchtelingen worden er dit jaar opgevangen in Crailo. Dat hebben de burgemeesters van het Opvangverbond in de regio vorige week bekendgemaakt.

Eerder was het nog de bedoeling dat er 1.200 vluchtelingen zouden worden opgevangen, maar het draagvlak voor een grootschalige opvang is de laatste weken in de regio fors afgenomen. De burgemeesters van het Opvangverbond vragen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) daarom terug te keren naar de oorspronkelijke aanpak van de gemeenten, die uitging van kleinschalige opvang.

Er zou nog wel steeds een streven zijn om in de regio maximaal 1.200 vluchtelingen op te vangen. Dat liet burgemeester Elbert Roest desgewenst weten tijdens de gemeenteraad in Laren.
Volgens het Opvangverbond bestaat er zeker draagvlak voor de komst van vluchtelingen, maar wordt er geconstateerd dat de onrust en de zorgen over grootschalige opvang fors zijn toegenomen in de afgelopen weken.
Ook in Huizen was er een anoniem protest tegen de komst van asielzoekers naar Crailo. Aan het hek bij het voormalig Philipsterrein naast Karwei is een spandoek opgehangen met de tekst 'AZC Crailo weg er mee'.

Onduidelijk is wie het spandoek heeft opgehangen en waarom juist voor deze locatie is gekozen.