Van links naar rechts jubilarissen Hans Horsmeier, Rene Tilburgs, Daniel van Kooij, Miriam Molenaar en Patrick Keijer.
Van links naar rechts jubilarissen Hans Horsmeier, Rene Tilburgs, Daniel van Kooij, Miriam Molenaar en Patrick Keijer. Foto: Bert de Bruin

Hectisch jaar voor brandweer

HUIZEN – Brandweer Huizen heeft in 2015 een bijzonder druk jaar achter de rug. Zaterdag werd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst teruggekeken op 517 uitrukken en een hectisch jaar op organisatorisch gebied. Het was het eerste hele jaar met het snelle voertuig TS2, dat tegenwoordig als eerste met twee bemanningsleden uitrukt bij een alarmering.

Die verandering kostte nogal wat kopzorgen en er werd een behoorlijk beroep gedaan op alle medewerkers en vrijwilligers om de bezetting vol te krijgen. Immers, om de TS2 te bemannen moeten altijd twee mensen 24 uur per dag aanwezig zijn om uit te kunnen rukken. Bij die roosterdruk stond regionaal commandant Johan van der Zwan van Brandweer Gooi en Vechtstreek dan ook wel even stil: "'Wij zijn er organisatorisch nog niet. Wij moeten kijken of wij dit jaar de roosterdruk af kunnen laten nemen." Ook ging hij in op de kritiek op het nieuwe uitruksysteem. "Er is kritiek op de TS2/TS Flex. Maar wij hebben altijd gezegd dat deze manier van uitrukken veilig moet zijn. Als dat niet zo is dan stoppen wij ermee. Ik sta voor jullie veiligheid." Op de geruchten dat er een kazerne zou sluiten, gaf hij aan dat dit niet aan de orde is.

Trots
Postcoördinator Fred Kos had vanwege alles wat er speelde afgelopen jaar juist meer reden om trots te zijn op de mannen en vrouwen die vrijwillig uitrukken voor de veiligheid van de inwoners van Huizen. Deze werden dan ook door hem en burgemeester Fons Hertog in het zonnetje gezet. In totaal kregen veertien van hen een diploma of certificaat. Ook werden vijf jubilarissen gefeliciteerd. Hans Horsmeier is 40 jaar in dienst, niet meer actief, maar nog wel in de ondersteuning en bij de rijvaardigheidstrainingen van de chauffeurs. Rene Tilburgs is 25 jaar in dienst en Miriam Molenaar, ooit de eerste vrouwelijke brandweerduiker bij brandweer Huizen, Patrick Keijer en Daniël van Kooij 12,5 jaar. Kooij nam tegelijkertijd afscheid vanwege een verhuizing. Ook Marcel Vreedeveld, Jack de Vries en Ed Doorn namen afscheid. De post verwelkomde ook weer drie aspirant-leden: Roswitha Arensman, Aron Honing en Jordy de Gooijer. Allen zijn zij afkomstig uit de eigen kweekvijver: de jeugdbrandweer, die in Huizen zeer succesvol is. Die ervaren jeugdbrandweerleden werden ook meteen weer opgevolgd door drie nieuwe jeugdleden.