Hans Gossling (links) gaat de nieuwe vestiging in Huizen runnen.
Hans Gossling (links) gaat de nieuwe vestiging in Huizen runnen. Foto: Bob Awick

Kringloopcentrum Eemnes opent vestiging aan Machineweg

HUIZEN - Het is zo goed als zeker. Vanaf april dit jaar telt Huizen drie kringloopwinkels. Naast de bestaande kringloopwinkels aan de Bakboord en de Poolvos komt er ook nog een nieuwe vestiging van Stichting Kringloop Eemnes aan de Machineweg bij de Bestevaer. Volgens directeur Gerard Luchtenberg van deze stichting biedt Huizen volop kansen en lopen de kringloopwinkels elkaar niet in de weg. Bij de bestaande kringloopwinkels in Huizen zijn er gemengde gevoelens.

Dat er in Huizen ruimte is voor een derde kringloopwinkel, dat staat voor Luchtenberg buiten kijf. "In Huizen worden er te weinig kansen benut." Hij doelt daarmee op onder meer de beperkte openingstijden van de twee bestaande kringloopwinkels. Volgens Luchtenberg kan zijn kringloopcentrum het aanbod dat nu blijft liggen binnenhalen, ook omdat zij zes dagen per week geopend zijn. Hij vindt het vooral een positieve ontwikkeling, de komst van een derde kringloopwinkel. "We willen zoveel mogelijk uit de afvalberg halen" Veel mensen doen volgens Luchtenberg bovendien vaak een rondje kringloopwinkels en dan hebben meerdere winkels bij elkaar een aanzuigende werking. Dat zijn kringloopwinkel vooral commercieel zou zijn, is volgens hem niet zo. "We zijn een stichting met een ANBI-status en hebben een ideële doelstelling, de helft van de winst gaat richting goede doelen." Winst is niet hun drijfveer, maar ze sturen wel op cijfers en ze zijn succesvol, voegt de directeur nog toe aan zijn betoog.
Eddy Bunschoten van Kringloopwinkel Huizen laat weten dat zij bezwaar gaan maken tegen de komst van deze derde kringloopwinkel. "We zijn hier al 32 jaar gevestigd en natuurlijk kunnen we de komst van een derde kringloopwinkel niet tegenhouden. Iedereen is vrij om een winkel te beginnen, maar het haalt bij ons een stuk omzet weg." Bunschoten stelt dat als er omzet bij zijn kringloopwinkel wegvalt, de maatschappelijke doelen die zij steunen hier de dupe van zijn. "We steunen voornamelijk kleine doelen in de regio en voor hen is die steun belangrijk." Hij schat het risico dat veel van zijn klanten weglopen overigens laag in. Volgens hem kan Kringloopwinkel Huizen haar spullen goedkoper aanbieden, omdat ze enkel met vrijwilligers werken. Hij stelt wel zijn vraagtekens bij de naam van de nieuwe kringloopwinkel: Kringloopcentrum Huizen. Dit zou voor verwarring kunnen zorgen, omdat deze nogal lijkt op de naam van hun winkel aan de Bakboord. Ook bij de locatie heeft hij zijn bedenkingen. "Ik blijf het allemaal een beetje raar vinden. De kringloopwinkel uit Eemnes komt op het industrieterrein en daar mag volgens mij geen detailhandel gevestigd worden." Zijn 'collega' Kees van Velzen, van Kringloopwinkel Stichting Servitas - Huizen gevestigd aan de Poolvos, neemt het wat luchtiger op. "We zitten er al bijna twintig jaar en ja, er komt nog een kringloopwinkel bij, maar we gaan ieder onze eigen weg", is zijn eerste reactie. Het stoort hem wel dat ze door de gemeente niet goed geïnformeerd zijn.

Samenwerking
Met de Kringloopwinkel Huizen is er volgens Van Velzen een goede collegiale samenwerking. "We zien elkaar niet als concurrent en we verwijzen klanten aan elkaar door." Ook bij de winkel aan de Poolvos gaat de volledige opbrengst, nadat kosten voor huisvesting en dergelijke betaald zijn, naar goede doelen. Of er ook goed samengewerkt kan worden met de nieuwe kringloopwinkel, dat kan Van Velzen niet op voorhand zeggen. Hij verwacht wel dat deze nieuwe speler een meer commerciële insteek heeft. "Hoe moeten ze anders de huur voor het pand op de hoek van de Machineweg en de Bestevaer ophoesten?", vraagt hij zich af.