Een prullenbak gesloopt door vuurwerk.
Een prullenbak gesloopt door vuurwerk. Foto: Bob Awick

'Vuurwerkvrije zones en zichtbare handhaving'

HUIZEN - Vuurwerkvrije zones en meer zichtbare handhaving op straat moet de vuurwerkoverlast terugdringen, concludeert raadslid Ruben Woudsma. Met de resultaten van meldingen die zijn binnengekomen bij het vuurwerkmeldpunt Huizen doet hij deze aanbevelingen bij de burgemeester.

Hiermee hoopt het CDA-raadslid dat er wat gedaan kan worden aan de onrust die is ontstaan tijdens de jaarwisseling. Zeker in Winkelcentrum Oostermeent is het meerdere keren raak geweest. Winkelruiten zijn vernield, vuilnisbakken opgeblazen en de nieuwe camera die opgehangen was om de overlast juist tegen te gaan, is vernield door vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones
Veel melders geven aan voorstander te zijn van vuurwerkvrije zones. Ruim 84% is voor de komst hiervan. "Daarnaast waren er verschillende meldingen afkomstig uit de diverse winkelcentra waar inwoners zich niet meer veilig voelden," concludeert Woudsma in zijn onderzoek. Hij zelf is vooral voorstander van vrije zones rond winkelcentra en zorgtehuizen.
Daarnaast doet het raadslid een aanbeveling voor meer zichtbare handhaving. "Tijdens de rumoerige jaarwisseling voelden veel mensen zich onveilig, omdat zij vonden dat de handhavers vaak niet zichtbaar aanwezig waren op locaties waar veel vuurwerk werd afgestoken. Ook mensen die melding deden bij het vuurwerkmeldpunt gaven aan zich niet gehoord te voelen door de politie, aangezien meldingen via het alarmnummer 112 geen prioriteit kregen."

296 klachten
Bij het meldpunt zijn dit jaar 296 unieke meldingen binnengekomen, wat heeft geresulteerd in 971 klachten. Het merendeel van deze klachten ging over harde knallen en illegaal vuurwerk, het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en vandalisme.