Ellen Teeuwissen en Bloem Damen zijn beheerders van Whatsappgroepen en vanaf het begin betrokken bij de digitale buurtpreventie.
Ellen Teeuwissen en Bloem Damen zijn beheerders van Whatsappgroepen en vanaf het begin betrokken bij de digitale buurtpreventie. Foto's: Bob Awick

'Exta oren
en ogen voor
de politie'

HUIZEN - Sinds een half jaar kent deze gemeente een nieuwe vorm van buurtpreventie. Via Whatsapp worden mensen op de hoogte gehouden van mogelijke incidenten in hun eigen buurt met als doel het terugdringen van het aantal woninginbraken in Huizen. De gemeente steunt het initiatief en hoopt dat hiermee het aantal woninginbraken verminderd kan worden. Volgens Bloem Damen en Ellen Teeuwissen, vanaf het begin betrokken bij dit burgerinitiatief, is het een groot succes. "Huizen loopt voorop!"

Het is dinsdagmiddag als er een melding binnenkomt bij WhatsAppbuurtpreventiegroep Wijk 5. Een bewoner ziet een man die van elke auto in de straat foto's aan het maken is en daar rustig de tijd voor neemt. Omdat ze het niet helemaal vertrouwt, schakelt ze medebewoners in en vraagt wat ze kan doen. Geadviseerd wordt om 112 te bellen en de bewegingen van de man door te geven via WhatsApp. Doordat meerdere mensen alert waren voor deze man en constant details doorgaven over zijn looproute, kreeg de politie de man al snel in de gaten. De man wist uiteindelijk te ontkomen, maar heeft niets kunnen stelen.

Praktijkvoorbeeld
Voor Bloem Damen en Ellen Teeuwissen is dit een mooi praktijkvoorbeeld van de meerwaarde van een WhatsAppbuurtpreventiegroep. Doordat buurtbewoners scherp zijn en elkaar attenderen op verdacht gedrag kon deze autodief gestoord worden. Met de komst van de buurtpreventiegroepen kunnen buurten dus veiliger worden, omdat mensen oplettender zijn.

Burgerinitiatief
De twee vrouwen zijn vanaf het begin betrokken bij het burgerinitiatief en investeren veel tijd in het regelen van zaken voor de buurtpreventie, vrijwillig. "Wij willen er geen cent aan verdienen, zodat we laten zien dat het een burgerinitiatief is. Wij willen transparant zijn."

Voor hen begon alles toen zij in de zomer van 2015 via Facebook op de hoogte werden gesteld van een burgerinitiatief om via WhatsApp de buurt in de gaten te houden. Tegenwoordig hebben veel mensen een mobiele telefoon met daarop deze applicatie. Met de app is het mogelijk om berichten met elkaar uit te wisselen. Er kunnen ook speciale groepen aangemaakt worden, waarmee dus met buurtbewoners gecommuniceerd kan worden.
Volgens Damen is de bezetting bij de politie op dit moment niet zo groot. "Op deze manier zijn er meer ogen en oren." Ze is dan ook verheugd om te zien dat het initiatief zo aanslaat in Huizen. "Toen ik het tegenkwam op Facebook vroeg ik me af waarom ik hier niet aan mee zou werken. Ik woon in een buurt waar veel incidenten zijn en hier kunnen we een verschil mee maken", vertelt Bloem Damen bewogen.
Al snel begon ook binnen gemeentelijke kringen door te dringen dat deze nieuwe vorm van buurtpreventie een goede toevoeging kon zijn voor de veiligheid en waakzaamheid in de buurt. "De gemeente Huizen heeft de afgelopen jaren te maken gehad met veel woninginbraken. Deze groepen zijn een laagdrempelig middel om mensen bij hun eigen veiligheid te betrekken. Wij denken dat deze actie ertoe bij kan dragen het aantal woninginbraken terug te dringen", aldus de gemeente.
In november is de gemeente daarom in gesprek gegaan met de politie. Die hebben Huizen in kaart gebracht en verdeeld in verschillende wijken. Elke wijk heeft daarmee zijn eigen WhatsAppgroep gekregen. Vervolgens zijn daar beheerders bij gezocht die alles in de gaten houden. Op de website van de gemeente staat ook hoe je je kunt aanmelden.

Nachtkastje
De WhatsAppgroepen zijn vooral bedoeld voor bewoners om elkaar te waarschuwen bij incidenten als bijvoorbeeld een inbraak of mishandeling of als de politie op zoek is naar een verdachte. Per wijk - ingedeeld door de politie - zijn er twee beheerders. Deze beheerders controleren meldingen die worden gedaan en voegen nieuwe mensen toe. "Wij hebben expres gekozen voor twee beheerders omdat wij ervoor willen zorgen dat er continu iemand beschikbaar kan zijn. Op die manier zijn wij er zeker van dat er altijd iemand kan reageren of meldingen neer kan zetten."
Inmiddels ligt de telefoon van Damen en Teeuwissen ook niet meer op stil op het nachtkastje. Met een aparte ringtone horen zij de meldingen en kunnen zij ook 's nachts als het moet, snel actie ondernemen.
Zij merken dat mensen zich vooral aansluiten voor hun eigen gevoel van veiligheid. "Mensen horen en lezen via zo'n groep toch wat er in de buurt gebeurt en weten dan wanneer ze alert moeten zijn. Dat geeft dan toch een gevoel van veiligheid." Ook de gemeente ziet dat er in Huizen grote betrokkenheid is: "Inwoners voelen zich betrokken bij hun leefomgeving. Het meedoen is laagdrempelig en heeft betrekking op je directe woonomgeving."
De beheerders zelf vinden het belangrijk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een veilige buurt. "Het begon er bij mij mee dat ik in een veilige buurt wil wonen. En tegenwoordig durven mensen niets te doen. Ze lopen vaak langs als er iets gebeurt en kijken toe. Op deze manier kun je toch een verschil maken", vertelt Teeuwissen. Voor Bloem Damen is vooral de betrokkenheid bij de buurt belangrijk. "Ik heb echt iets met Huizen en wil het hier goed hebben. Wij nemen door dit initiatief een stap voor veiligheid."

Succes
Ook buiten de gemeentegrenzen valt op dat het in Huizen een enorm succes is. "Wij hadden laatst een werkgroep uit Gooise Meren. Wij zouden eigenlijk overleggen, maar het kwam erop neer dat wij twee uur uitleg aan het geven waren. Huizen loopt voorop."

Bij dit vuurwerkincident in de Oostermeent gebruikten mensen Whatsapp om elkaar te waarschuwen.