Links komen de dieren en rechts de 'mensendingen' in het nieuwe gebouw van kinderboerderij De Warande in het Stadspark.
Links komen de dieren en rechts de 'mensendingen' in het nieuwe gebouw van kinderboerderij De Warande in het Stadspark. Schets: Min2 bouw-kunst

Overeenkomst nieuwbouw kinderboerderij ondertekend

HUIZEN - Wethouder Janny Bakker en directeur Lawrence Bosschaart van Bink Bouw hebben maandagmiddag de overeenkomst ondertekend die de nieuwbouw van Kinderboerderij De Warande in het Stadspark mogelijk gaat maken. Daarbij werd ook meteen het eerste schetsontwerp getoond van het nieuwe pand, gemaakt door architecten Jetty en Maarten Min van Min2 bouw-kunst.

door Carin van den Berg

Het gebouw wordt in een driehoekige vorm gebouwd, omdat het op het Huizer gedeelte van de kinderboerderij moet komen. Het andere deel ligt in Blaricum. "Een en ander is in goed overleg met Blaricum gegaan", meldt de wethouder.
"Het pand bestaat uit twee gedeelten, waarbij de 'mensendingen' rechts een plaats krijgen, zoals de kantoren, educatieve ruimte en kantine. De dieren krijgen links een onderkomen. Door het doortrekken van de steunbalken tussen de twee gebouwen lijkt het één geheel", legt Jetty Min uit.
Zij won met haar man Maarten en Bink Bouw de prijsvraag die was uitgeschreven voor de aanbesteding. Hiervoor was vooraf een plan van eisen opgesteld en een prijs waarbinnen het geheel moet worden gerealiseerd: 590.000 euro. "We hebben uiteindelijk gekozen voor dit plan omdat de functionaliteit hier heel erg goed is en de flexibiliteit ook. Nu en in de toekomst zeker van belang", legt Rein Jansen, voorzitter van de Stichting Kinderboerderij De Warande, uit. Deze stichting zat onder andere in de jury en had daarbij een doorslaggevende stem. "Bovendien bleek uit de gesprekken dat zij wensen heel goed kunnen omzetten in realiteit."

Nieuwe dingen
De nieuwbouw maakt een heleboel nieuwe dingen mogelijk voor de kinderboerderij. Zo zullen er vijf dagen per week acht mensen via Philadelphia dagbesteding kunnen vinden. "We zijn al een beetje begonnen. Zo kan iedereen er alvast aan wennen", maakte Harry Zegerius van Philadelphia bekend. "En andersom kunnen wij dan ook al wennen", aldus Wytske van Genderen die vanuit de kinderboerderij deze mensen zal gaan begeleiden.
Ook Versa Welzijn is bij het project betrokken. "Wij kunnen mensen hier werkervaring op laten doen vanuit het project Tijd voor Meedoen. Dit zijn mensen die nog kunnen klimmen op de arbeidsladder en zodoende dichter bij een betaalde baan komen. Bijvoorbeeld door te helpen bij de administratie van de kinderboerderij of bij het horeca-uitgiftepunt", legt Aad Otjes van de betreffende organisatie uit.
Wethouder Janny Bakker is er trots op dat er zo veel verschillende organisaties en veel verschillende afdelingen van de gemeente bij het project zijn betrokken en dat zij blij zijn met het resultaat tot nu toe. "Door deze samenwerking kunnen wij dit nu realiseren", aldus de wethouder. "En kunnen wij straks zes dagen per week open", vult Rein Jansen aan.

Informatiebijeenkomst
De plannen worden nu verder uitgewerkt en als er een definitief ontwerp is, komt er nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Verwacht wordt dat dit in het voorjaar zal zijn. Als alles volgens plan verloopt kan in september dit jaar gestart worden met de bouw. In maart 2017 kan dan de oplevering plaatsvinden en is het gebouw klaar voor gebruik.

De ondertekening van de overeenkomst.