De haven moet aangepast worden voor cruiseschepen.
De haven moet aangepast worden voor cruiseschepen.

Subsidie voor herinrichting van haven voor cruisevaart

HUIZEN - De gemeente krijgt 200.000 euro subsidie voor het inrichten van de haven voor riviercruisevaarten. De gemeente ontvangt het geld van de provincie Noord-Holland.

In september 2015 gaf het college de opdracht om de mogelijkheid van riviercruisevaarten te onderzoeken en uit te werken. Het toekennen van de subsidie is een belangrijke stap, zo laat de gemeente weten. Volgens wethouder Marlous Verbeek is Huizen een belangrijke bestemming voor riviercruises. Op dit moment is het alleen nog niet mogelijk dat deze boten kunnen aanmeren.

Mooie bestemming
"Huizen ligt op maar 1,5 uur varen van Amsterdam. We kunnen een mooie bestemming worden in de toeristische programma's van rederijen en vakantieaanbieders. Onze haven heeft een centrale ligging voor uitstapjes naar Huizen en de regio Gooi en Vecht. De komst van cruiseschepen biedt dus kansen voor de lokale en regionale economie", aldus wethouder Verbeek.

Investering
Zij ziet de toegezegde subsidie als een investering in de lokale economie: "Ik ben blij dat de provincie bijdraagt in de aanpassingskosten."
Buiten een mooie subsidie zal de gemeente zelf wel moeten investeren om de noodzakelijke aanpassingen te doen. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan speciale water- en stroomvoorzieningen voor de grote boten. Zo hoeven de boten geen gebruik te maken van generatoren. "En dat voorkomt overlast van uitstoot en geluid."

Groeiende markt
De gemeente is extra gemotiveerd om de haven van Huizen aan te passen voor riviercruisevaarten nu uit onderzoek blijkt dat het aantal toeristen dat voor deze vorm van vervoer kiest, flink aan het groeien is. "Naar verwachting houdt deze groei stand. Vooral internationale toeristen van 50 jaar en ouder boeken vaarvakanties."
De gemeente streeft ernaar om dit jaar de besluitvorming en financiering rond te krijgen en te starten met de werkzaamheden. De wens is om de eerste schepen te ontvangen in 2017. Vanaf 2018 wil de gemeente mogelijk 10 tot 15 boten per jaar ontvangen die in het algemeen voor één dag Huizen aandoen.

Marktpartij
Op dit moment oriënteert de gemeente zich op de markt om de mogelijkheden verder uit te werken. Investering door een marktpartij is een van de voorwaarden van het college. Het plan zal uiteindelijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd.