Weer zijn er injectienaalden gevonden, deze keer in een zijstraat van het Kamperzand.
Weer zijn er injectienaalden gevonden, deze keer in een zijstraat van het Kamperzand. Foto: Helen Meerbeek

Onderzoek naalden rond speeltuin in volle gang

door Floris Hulleman

HUIZEN - Het onderzoek naar de injectienaalden die worden gedumpt rond een speeltuintje aan het Kamperzand is in volle gang. De politie doet op dit moment onderzoek naar de naalden en vraagt inwoners die naalden vinden om direct contact op te nemen.

De politie doet onder meer onderzoek naar sporen van een tweede spuit die is meegenomen door agenten en eind vorige week werd aangetroffen op de Hoornse Hop, een zijstraat van het Kamperzand. Tot op heden kan uitgesloten worden dat het gaat om naalden die gebruikt worden voor drugs, omdat er geen sporen van drugs zoals heroïne of cocaïne zijn gevonden.

Extra patrouilles
De politie geeft aan dat de extra patrouilles blijven en dat het onderzoek voortduurt. Ook wordt inwoners gevraagd te melden als zij nieuwe spuiten vinden. Deze kunnen dan worden onderzocht op sporen en vingerafdrukken. "Als het mogelijk is vragen wij de bewoners om de spuit niet zelf op te pakken. Dit is gevaarlijk en het kan ook invloed hebben op het forensisch onderzoek. Is er sprake van een verdachte situatie, bel dan met 112",laat een woordvoerder weten.

Commotie
Twee weken terug ontstond veel commotie toen een bewoner van het Kamperzand aan de bel trok na het regelmatig vinden van gebruikte injectienaalden rond het speeltuintje. In de straat wonen veel kinderen en ouders waren bezorgd over de veiligheid. Door de aandacht in de media is de politie meer gaan patrouilleren in de wijk en een van de agenten heeft een spuit meegenomen voor onderzoek.
Even leek het rustig, totdat er vorige week donderdag nieuwe naalden werden gevonden door een bewoner in een zijstraat van het Kamperzand in de wijk Bovenmaat-Noord. "Ik heb opnieuw de politie gebeld en die zijn de naald op komen halen", vertelt de bewoonster.

Geen drugs
Wat er in de spuiten zit is nog onbekend. "Er is verder geen vloeistof aangetroffen", laat de politie weten. Wel kan volgens de politie uitgesloten worden dat de naalden zijn gebruikt voor drugs. "Het klopt dat er in de spuit die is onderzocht geen sporen van drugs zijn aangetroffen."
De politie bevestigt dus niet dat het gaat om medisch afvalmateriaal, zoals de gemeente eerder liet weten in beantwoording van vragen van het CDA. De politie meldt dat zij hier nog geen aanwijzingen voor heeft en dus die conclusie nog niet kan trekken.
De gemeente laat in een reactie weten dat in de informatie die zij heeft ontvangen vanuit het forensisch onderzoek is gesproken over 'geen sporen van drugs' en daarbij is gezet dat het gaat om 'ander medisch materiaal'.

Niet bekend
Waarvoor de naalden zijn gebruikt, wordt dus nog onderzocht door de politie. Ook wie de naalden achterlaat in en rondom het speeltuintje is nog niet bekend.

Alert
Helen Meerbeek, een van de bewoners van het Kamperzand die aan de bel trok na het vinden van spuiten, is blij met de aandacht. Voor veel buurtbewoners kwam het als een verrassing. "Veel buurtbewoners waren blij met de aandacht die het onderwerp kreeg. Iedereen praat erover. Juist omdat er in deze buurt veel kinderen zijn. Er zijn ook ouders die hun kinderen verboden hebben om daar te spelen." Nu er nieuwe naalden zijn gevonden hoopt Meerbeek dat ouders alert blijven.