Burgemeester Fons Hertog ontvangt de buurtverklaring uit handen van de voorzitter van buurtpanel 1276.
Burgemeester Fons Hertog ontvangt de buurtverklaring uit handen van de voorzitter van buurtpanel 1276. Foto: Bob Awick

Buurtverklaring van 1276 aangeboden aan burgemeester

door Floris Hulleman

HUIZEN - Burgemeester Fons Hertog ontving afgelopen donderdag uit handen van Buurtpanel 1276-voorzitter Joan van Haaften de 'buurtverklaring'. In deze verklaring wordt het belang onderstreept om door samenwerking van alle bewoners de wijk leefbaar te houden.

De verklaring is opgesteld op initiatief en met vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Huizen en 150 personen en instanties hebben deze ondertekend. Het vormt de afsluiting van het Buurtgesprek dat bewoners en instanties van de Huizer wijken Stad & Lande Noord, Stad & Lande Zuid, Bovenweg en Zenderwijk op initiatief van het Buurtpanel hebben gevoerd. De verklaring zal nu worden opgenomen in de gemeentelijke archieven.

Persoonlijk aanbieden
Voorzitter Van Haaften vond het belangrijk om deze verklaring persoonlijk aan te bieden aan burgemeester Hertog. "Op deze manier konden wij vragen of hij betrokken wil blijven bij het project. Daarbij konden wij hem bedanken voor zijn ingrijpen en zijn persoonlijke betrokkenheid." Door 150 handtekeningen te verzamelen hoopt Van Haaften zijn vraag meer lading te hebben gegeven. "Dit is een signaal vanuit de buurt: blijf dit volgen," betoogt hij.

De betrokkenheid van de burgemeester en het college heeft bijgedragen aan het herstel van de sfeer in de wijk. "Ook het actieve en gerichte beleid van de gemeente om de 'gaten' in de wijk snel te vullen, het onderhoud rondom winkelcentrum De Kostmand aan te pakken en het buurthuis Meentamorfose naar de Landweg te verplaatsen, speelden duidelijk een rol", betoogt voorzitter Van Haaften.

Nieuwjaarsspeech
Eerder gebruikte de burgemeester delen van het buurtverklaring in zijn nieuwjaarsspeech. "De tekst geeft wat mij betreft aan waar het echt om draait", zei de burgemeester toen. Hij refereerde hiermee vooral aan het stukje over het belang van samenleven. "Laten we samen onze energie stoppen in het met elkaar bouwen aan de mooie kanten van onze samenleving. Vanuit warmte en verbondenheid. Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk. We hopen van harte dat iedereen daarin met ons meedoet en meevoelt. Want de samenleving, dat zijn wij samen", las de burgemeester voor.
Voor Van Haaften is dit ook precies de kern waarom deze actie zo geslaagd is. "Het gaat om het feit dat je geen onderscheid maakt tussen waar je vandaan komt." De voorzitter is dan ook trots met de aandacht die het initiatief in de afgelopen maanden heeft gehad. "Wij zijn halverwege oktober gestart. Het heeft een enorme vaart genomen. Daar zijn we heel trots op."

Toekomst
Voor de voorzitter is deze verklaring niet alleen een mooi symbool voor goede gesprekken, het kan ook dienen als signaal naar de toekomst. "Als het ergens anders in de gemeente voorkomt dat er spanningen ontstaan in een wijk, dan kun je hiernaar verwijzen. Daarom hebben wij ook gevraagd of dit in de gemeentelijke archieven gestopt mag worden, dan kan de gemeente het altijd vinden", legt de voorzitter uit.

Om er ook voor te zorgen dat mensen in de wijk altijd zullen blijven denken aan de tekst 'Samen zijn wij de samenleving', is besloten dat deze tekst ook op de luifel van de Meentamorfose geplaatst zal worden. "Zodat dit voor iedereen zichtbaar blijft", onderbouwt de trotse voorzitter, die voorlopig niet van ophouden weet.