Helma van Heerikhuize gaat zich op nieuwe initiatieven richten.
Helma van Heerikhuize gaat zich op nieuwe initiatieven richten. Foto: Bob Awick

Helma van Heerikhuize gestopt als directeur van Vier Het Leven

HUIZEN - Het voelt voor Helma van Heerikhuize (44) een beetje als het loslaten van een kind. In mei 2005 richtte zij de Stichting Vier Het Leven op en 1 februari van dit jaar nam ze afscheid als directeur. De banden worden niet helemaal doorgeknipt: Heerikhuize blijft ambassadeur van de stichting die in tien jaar uitgroeide van een lokaal initiatief tot een landelijke goededoelenorganisatie met ANBI-status.

door Yvette Geerts

Ze was 34, werkte in de theaterwereld en later voor een omroep en was eigenlijk helemaal niet zo bezig met het welzijn van ouderen. Totdat ze haar been brak en merkte dat ze voor alles afhankelijk was van anderen. "En dat was geen fijne ervaring," vertelt ze. "Het was heftig om zes weken lang steeds mensen om hulp te moeten vragen. Het liefst regel je alles zelf." Van Heerikhuize vroeg wel om hulp, maar zag ook dat het voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is om om hulp te vragen. Zeker niet als het gaat om hulp vragen als je iets leuks wilt ondernemen. Het begon te knagen en na twee bijzondere ervaringen met ouderen viel alles op zijn plek. "Ik werd geraakt door de levenservaring van een 83-jarige dame en een oudere man in een rolstoel die ik zag genieten van een theatervoorstelling. Hij was meegenomen door iemand, want alleen had hij daar nooit kunnen komen." Voordat Van Heerikhuize het wist had ze acht ouderen bij elkaar, waarvan zes met een rollator, en zaten ze met z'n allen in het theater. Als ze daaraan terugdenkt herinnert ze zich dat ze het best wel spannend vond. Maar het werd een fantastische avond. "Mensen stappen een hele andere wereld in, je ziet ze veranderen en ontspannen. Mensen met een fysieke beperking zitten vaak in een klein wereldje en Stichting Vier Het Leven wil die mensen een moment van geluk bezorgen."

Enorme groei
De stichting maakte onder haar leiding een enorme groei door. Het eerste jaar konden er een kleine 60 mensen mee op een uitje, in 2016 zullen dat er zo'n 20.000 zijn. Het aantal vrijwilligers groeide van een handjevol bij de start tot ruim 1.500 nu. Om alles in goede banen te leiden zijn er daarnaast nog 100 vrijwilligers actief als locatiecoördinatoren, verdeeld over 120 gemeentes waar de stichting inmiddels zit. Het is een heel bedrijf geworden en Van Heerikhuize was vooral een manager. "Ik had daardoor zelf weinig contact meer met de ouderen, onze gasten." Juist dat persoonlijke waar de stichting voor staat, miste ze in haar rol als directeur. Het enthousiasme waarmee ze over Vier Het Leven vertelt, werkt nog steeds aanstekelijk. "Vier Het Leven zit echt diep in mijn hart." Haar directeursrol wordt overgenomen door Annerieke Vonk, waarmee Van Heerikhuize tien jaar geleden startte. Ze heeft dan ook alle vertrouwen in de toekomst.

Wat ze exact met de vrijgekomen tijd gaat doen weet ze nog niet. "Het is dubbel, ik was zeven dagen per week, 24 uur per dag met Vier Het Leven bezig. Het vraagt veel, maar ik heb er ook heel veel voor teruggekregen. Ik ga nu eerst op adem komen en zal zeker het contact met de vrijwilligers en de gasten missen. En ook het gevoel van samen iets neerzetten." Ze voelt wel al weer energie en inspiratie bij zichzelf opborrelen voor iets nieuws. Wat het precies gaat worden, daar is ze nog niet uit. "Ik wil in ieder geval iets doen waarmee ik verschil kan maken in het leven van kwetsbare mensen." Als ze terugkijkt is Heerikhuize vooral trots op wat er bereikt is door overal gezamenlijk de schouders onder te zetten. "Iedereen bij Vier Het Leven werkt vanuit passie en het hart om iets te doen voor mensen die op hoge leeftijd zijn."