De gemeente wil onder andere 12 wooneenheden voor statushouders in De Wijngaard maken.
De gemeente wil onder andere 12 wooneenheden voor statushouders in De Wijngaard maken. Foto: Bob Awick

Omwonenden vinden
12 statushouders te veel

door Floris Hulleman

HUIZEN - Wat voor mensen komen hier? Waarom is gekozen voor 12 gezinnen op één locatie? Het zijn vragen die gesteld werden tijdens de bijeenkomst voor omwonenden over het plan om statushouders en jongvolwassenen te gaan huisvesten in het schoolgebouw van De Wijngaard aan de Jacob van Campenstraat 1. Op de inloopochtend die zaterdag in de school werd gehouden, zijn ongeveer vijftig omwonenden afgekomen.

Vorige week dinsdag ontvingen omwonenden een brief met daarin uitleg over de plannen. De gemeente wil vanaf begin 2017 in ieder geval twaalf wooneenheden voor statushouders realiseren in de school. Daarnaast komen er negen wooneenheden voor jongvolwassenen met woonbegeleiding van Sherpa en vier eenheden voor sociale huur. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bijeenkomst
De bijeenkomst werd gehouden om omwonenden de mogelijkheid te geven om vragen te stellen of hun ongenoegen te melden.

'Ik vind het niet logisch dat u ze hier bij elkaar in één pand zet'

In een lokaal stonden tafels opgesteld waaraan mensen van de gemeente plaatsnamen, waaronder drie wethouders. Inwoners schoven aan en konden een gesprek met de wethouder beginnen. "Ik vind het niet logisch dat u ze hier bij elkaar in één pand zet", zegt een bezorgde bewoner. Hij is bang dat de grootte van de groep er vooral toe zal leiden dat ze geen moeite zullen doen om connectie te maken met de wijk.

Veranderingen
Ondertussen staat een andere man op en loopt wat somber weg. "Ik woon al veertig jaar in deze buurt. In het begin was het nog echt een Huizer wijk, maar dat is veranderd met de komst van veel buitenlands mensen. Daar is de omgang anders mee, er is geen sociaal contact", vertelt hij.
Ook hij is bang dat met de komst van 12 statushouders dit alleen maar erger wordt. "Die 12 mensen kunnen overmacht hebben op die vier gezinnen. Ik heb veel zorgen en onvrede over het feit dat wij van tevoren geen inspraak hebben gehad."
Aan de andere kant van het lokaal loopt een mevrouw rond. "Ik ben gematigd positief", vertelt ze. Ze woont tegenover de locatie en is op de bijeenkomst afgekomen om informatie in te winnen. "Vroeger was dit een school en wist je wanneer iets gebeurde. Nu is die rust over omdat hier mensen gaan wonen. Ik snap dat deze mensen een plek moeten hebben en ben daar ook niet per se tegen. Maar het zijn er misschien wat veel."

Inzichten
Ook voor de aanwezige wethouders geeft deze bijeenkomst veel inzichten. "Veel vragen worden gesteld over wat er gaat gebeuren om deze mensen in te burgeren. Ik denk dat wij beter moeten communiceren dat deze mensen ook deel gaan nemen aan taallessen. En dat zij een buddy krijgen", vertelt wethouder Janny Bakker.

Verpaupering
Wat haar ook opvalt is dat dit nieuws een bepaalde aanzet geeft bij inwoners om hun gevoelens te openbaren. "Het lijkt wel alsof dit de trigger is om de onvrede te uiten die er heerst in de wijk. Ik hoor veel mensen spreken over verpaupering."

Veel bewoners geven aan dat zij bang zijn dat deze actie niet zal leiden tot integratie, maar de spanningen in de wijk juist zal vergroten. "Er moet eerst sprake zijn van acceptatie voordat je in kan gaan op integratie," verwoordt een inwoner de gevoelens.

Evaluatie
De ervaringen en kritieken die zijn gedeeld worden door de gemeente mee terug genomen naar de tekentafel. Ook omwonenden zijn van plan om met elkaar in gesprek te gaan en duidelijk te maken dat zij 12 statushouders te veel vinden.