Voorzitter Luc van den Berg knipt samen met zeilster Lobke Berkhout en bouwer Johan Westland het lint door als opening van het kantoor.
Voorzitter Luc van den Berg knipt samen met zeilster Lobke Berkhout en bouwer Johan Westland het lint door als opening van het kantoor. Foto: Bob Awick

Nieuw havenkantoor voor jachthaven 't Huizerhoofd

door Floris Hulleman

HUIZEN - Jachthaven 't Huizerhoofd opende zaterdag het nieuwe havenkantoor. Door middel van het doorknippen van een lint door voorzitter Luc van den Berg, topzeilster Lobke Berkhout en Johan Westland van bouwbedrijf Vreeswijk & Koebrugge werd het kantoor geopend.

"Alles moest plat en we bouwden het helemaal opnieuw op", vertelt voorzitter Luc van Den Berg. Al in 2009 wist Van den Berg dat er iets moest gebeuren met het havenkantoor. Hij was net aangesteld als voorzitter van de Stichting Jachthaven Huizen, de stichting die het reilen en zeilen van de haven regelt. Vanwege vernieuwingen van de steigers, wat in totaal 1,8 miljoen euro kostte, moest hij zijn plan even vasthouden. Nadat er genoeg gespaard was, werd er een architect in de arm genomen en een plan gemaakt.

Royale werkplek
In één jaar is uiteindelijk het splinternieuwe, luxe havenkantoor uit de grond gestampt. "Wij wilden iets meer uitgeven zodat we ook een gebouw zouden hebben staan waar we minstens 50 jaar mee door kunnen. We hebben het gewoon goed aangepakt." Maar het was de moeite waard. Alles is nu geconcentreerd in één gebouw. De havenmeesters hebben een royale werkplek en uitzicht op zowel de gehele haven als de slagbomen. Bezoekers kunnen gebruikmaken van luxe toiletten en douches en er is zelfs een familiedouche aangelegd.

Vergrijzing
Met de afronding van de bouw van het nieuwe havenkantoor en de aanpassingen van de steigers is er in de laatste jaren iets meer dan 3 miljoen euro uitgegeven door de stichting. Een investering die heel hard nodig is, legt de voorzitter uit. "Er is sprake van vergrijzing binnen de watersport. Tegenwoordig hebben jonge mensen veel minder interesse in een eigen boot. Deze trend is nu al ongeveer vijf à tien jaar gaande en er is bij veel havens steeds meer sprake van leegstand. Er liggen havens aan het IJsselmeer met 20 tot 40 procent leegstand."
Er is dus sprake van een enorme concurrentiestrijd. Op dit moment gaat het nog goed met de jachthaven in Huizen, maar om in de strijd voorop te blijven zijn deze investeringen gedaan. De voorzitter verwacht namelijk dat in de nabije toekomst sommige havens de deuren moeten sluiten. "Een aantal havens gaan het waarschijnlijk niet redden."
De unieke situatie bij de jachthaven is dat hier de leiding in handen is van een stichting. Hier zijn dus geen mensen in dienst en er is geen winstoogmerk. Bewust is gekozen om goed op de financiën te blijven letten en niet afhankelijk te worden van een gemeente of bank. "Wij willen het helemaal voor elkaar hebben. Het moet aan alle kanten goed voelen. Wij hebben een flinke buffer, dat is het beleid. Als er iets moet gebeuren, kunnen wij dat betalen."
Op dit moment ligt de jachthaven, die in 1975 ontstond, nog vol. Een belangrijk signaal naar potentiële gasten, die altijd rekening houden met de uitstraling en hoe vol een haven ligt. Toch ziet de voorzitter weinig jongeren met een boot, een ontwikkeling die hem zorgen baart. "De gemiddelde leeftijd ligt boven de 50. Wij hebben een grote crisis achter de rug, de bestedingsmogelijkheden zijn een stuk minder geworden. Die boot komt pas op de laatste plaats."

Enthousiasmeren
Met man en macht investeert de stichting tijd en geld om jongeren weer te enthousiasmeren voor het varen en zeilen. "Binnen het bestuur hebben wij iemand aangesteld die zich gaat bezighouden met die toekomst. Zo denken wij onder meer na om jeugdzeilen te gaan aanbieden en zijn we in gesprek hierover met de watersportvereniging in onze haven. Daarbij willen wij ouders meer stimuleren om hun kinderen mee te nemen: zo wordt toch vaak het stokje doorgegeven."

Rooskleurig
Met de realisatie van het nieuwe havenkantoor en de plannen om de jeugd weer te betrekken bij de watersport ziet Van den Berg de toekomst van de haven rooskleurig in. "Ik denk dat wij alle ingrediënten hebben om de concurrentieslag te winnen. Wij hadden een aantal ideeën over hoe wij dat moesten aanpakken en hebben daar veel energie ingestoken. Ik denk dat we heel trots mogen zijn op wat we met elkaar tot stand hebben gebracht."

Het oude havenkantoor rechts op de achtergrond was gedateerd en toe aan vervanging.