Janny Hospers (links) en Anneke van der Veer zijn begonnen als beweegcoaches in de wijk Stad en Lande.
Janny Hospers (links) en Anneke van der Veer zijn begonnen als beweegcoaches in de wijk Stad en Lande. Foto: Bob Awick

Beweegcoaches Janny en Anneke aan de slag in Stad en Lande

HUIZEN - Anneke van der Veer en Janny Hospers zijn donderdag officieel gestart als beweegcoaches in de wijk Stad en Lande. Beide dames hebben al een lange staat van dienst bij Versa Welzijn, die in dit project samenwerkt met Groepspraktijk Huizen en MTC Huizen. Ook de gemeente is bij het project betrokken. Om de start van het project te markeren, werd donderdag in de praktijk van de fysiotherapeuten in de wijk in het bijzijn van wethouder Marianne Verhage een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de betrokken partijen.

door Carin van den Berg

Het is een onderdeel van Huizen Sportief en het project buurtsportcoaches", zegt Janny. "Wij noemen ons echter beweegcoaches, omdat we de drempel heel laag willen houden", vult Anneke aan. "Het gaat ons erom mensen in beweging te krijgen. Dat kan ook het wandelingetje naar het wijkcentrum zijn om daar koffie te gaan drinken." De beide dames zullen zich daarbij vooral richten op de oudere bewoners in de wijk met postcode 1276 en mensen met een beperking, chronische ziekte of een levensstijl waarin weinig bewogen wordt. "Het kan zijn dat dit gebied en de doelgroep later uitgebreid worden, maar hier starten we mee."
Janny: "Niet alleen fysiek bewegen is belangrijk in dit project, maar ook dat mensen sociaal in beweging komen. Dat zij contacten maken met andere mensen. Dat kan voor dat kopje koffie zijn, maar ook door samen te bewegen in het wijkcentrum. Daar worden al wat activiteiten georganiseerd, maar we gaan ook kijken of er wellicht behoefte is aan nog meer activiteiten. Daarover zullen we zeker met mensen in gesprek gaan."
Wijkcentrum Meentamorfose aan de Landweg zal een belangrijke plek zijn voor de beweegcoaches. Het is de plek om elkaar te ontmoeten en om samen in beweging te komen. "Bovendien kennen ze daar natuurlijk de mensen in de wijk. Zo kunnen wij ook in contact komen met mensen die hulp zouden kunnen gebruiken van ons als beweegcoaches."

Doorverwijzen
Aan het project werkt ook de Groepspraktijk mee. Hier zijn huisartsen gevestigd. "Zij kunnen eventueel patiƫnten naar ons doorverwijzen." Ook de fysiotherapeuten van MTC doen mee. "Als iemand klaar is met fysiotherapie dan is in beweging blijven belangrijk en daar kunnen wij een rol in vervullen. Wij kunnen mensen ook weer doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Het is een wisselwerking."
Anneke en Janny zijn ervan overtuigd dat er veel op sportgebied te doen is, ook voor senioren. "Dat is alleen niet altijd bij iedereen bekend", zegt Anneke. "Wij willen die mogelijkheden allemaal in kaart brengen en zichtbaar maken. Hoe, daar zijn we nog mee bezig. Dat kan via een website zijn of via een folder." Janny: "Het is ook vaak een drempel waar mensen overheen moeten en wij kunnen ze daarmee helpen. Door bijvoorbeeld te laten zien waar iemand naartoe zou kunnen."

Uitgebreid
Het project in Stad en Lande is niet het eerste project met beweegcoaches in Huizen. "Drie maanden geleden is het project Zelf aan Zet gestart in de Bovenmaat en Huizermaat. Dit project is bedoeld om de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen te vergroten en ook om een actieve levensstijl te stimuleren. Sinds de start zijn daar al elf mensen doorverwezen naar beweeg- en/of sociale activiteiten", aldus de gemeente. "Nu is er dus ook gestart in Stad en Lande en het is de bedoeling dat het wordt uitgebreid naar andere postcodegebieden."