Gaby Fecken is op zoek naar nog meer deelnemende horecagelegenheden.
Gaby Fecken is op zoek naar nog meer deelnemende horecagelegenheden. Foto: Yvette de Vries

Gaby Fecken introduceert Uitgestelde Koffie 't Gooi

HUIZEN - Het begint wat tekenen te vertonen van een uit de hand gelopen project, het initiatief Uitgestelde Koffie 't Gooi van de 46-jarige Gaby Fecken uit Huizen. Ze is er naast haar werk als designer aardig wat uren in de week mee kwijt. Half februari had ze de eerste deelnemende horecaondernemer over de streep. Inmiddels hebben vijf Gooise horecagelegenheden, waaronder Het Wapen van Huizen en vanaf 17 maart ook de poffertjeskraam op de Brink in Laren, zich achter haar initiatief geschaard en zijn al bijna 100 uitgestelde kopjes koffie over de toonbank gegaan.

Nieuw is het idee van Uitgestelde Koffie niet. In een aantal grote steden in Nederland is het al heel normaal om als je een kop koffie of thee bestelt er een extra af te rekenen. Je betaalt er dus twee. Een voor jezelf en een voor een ander. En 'die ander', dat kan iedereen zijn.
Het bijzondere aan het hele idee is dat je niet weet voor wie je een kop koffie betaalt en zelfs niet wanneer die besteld wordt. Hoe onbaatzuchtig kan het zijn. "Die ander is overigens wel iemand die minderbedeeld is en zelf geen kop koffie kan betalen", aldus Fecken. En nee, controleren doet ze het niet en dat vraagt ze ook niet van de deelnemende horecaondernemers. Ze gaat uit van vertrouwen, anders heeft zoiets geen kans van slagen. Mensen moeten ook geen schroom hebben om een uitgestelde koffie te vragen. Die laagdrempeligheid is heel belangrijk. Het moet duidelijk zijn dat je welkom bent. De sticker die de deelnemende horecagelegenheden op de deur kunnen plakken moet daarbij helpen.

De koffieblog
Fecken moest voor haar opleiding Trendwatching een blog schrijven. Pretentieus pakte ze meteen een groot thema met als titel: 'Trendwatching is een vies woord'. Ze lacht er achteraf zelf om. Het deed ook wel wat stof opwaaien. Van haar docent kreeg ze de opdracht om het volgende keer bij iets kleins te houden. Ze koos als onderwerp een kop koffie. Fecken: "Ik dacht, kleiner dan dat kan niet." Nu, met vijf deelnemende horecagelegenheden en 330 afgerekende uitgestelde kopjes koffie later, denkt de sociaal bewogen Fecken daar wel anders over.

Brug slaan
Met zoiets kleins als een kop koffie hoopt Fecken ook een brug te kunnen slaan tussen de vluchtelingen en inwoners van het Gooi. Toen ze haar blog schreef waren de protesten tegen het AZC Crailo al aardig op gang gekomen. En Fecken, die zoals ze al bewees met haar eerdere blog een beetje controverse niet schuwt, verbond haar kopje koffie aan het lot van ongeveer 100 vluchtelingen die bij haar om de hoek zitten. Een kop koffie als symbool om je welkom te voelen. En het kan ertoe bijdragen dat de vluchtelingen ook meer de deur uit gaan. De Huizer onderneemster is aardig tevreden met het aantal horecazaken dat deelneemt en ook het draagvlak onder inwoners neemt toe. Haar Facebookpagina Uitgestelde Koffie 't Gooi heeft bijna 300 likes. Voor de korte termijn wil ze het aantal uitbreiden naar tien horecazaken en het aantal likes kan ook nog een boost gebruiken. "Het moet een olievlek worden." Zodra die olievlek zich wat meer verspreidt, is de tijd ook rijp voor een plattegrond met deelnemers. De enthousiaste Fecken hoopt dat veel horecaondernemers zich aangesproken voelen. Ze is met name nog op zoek naar horecaondernemers in Blaricum en Hilversum.

Deelnemers
Voor wie niet kan wachten op het plattegrondje, hier alvast de deelnemers: in Huizen is dat het Wapen van Huizen, in Naarden EVEN eten&drinken bij De Doelen, in Bussum De Smulderie en Juice Monkey - voor een uitgestelde smoothie - en in Laren vanaf 17 maart de poffertjeskraam.