Deelnemers van het collectief tegen de vrije busbaan tellen de papieren petities.
Deelnemers van het collectief tegen de vrije busbaan tellen de papieren petities. Foto: Bob Awick

Royaal aantal stemmen tegen vrije busbaan

door Floris Hulleman

HUIZEN Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Elisabeth Post ontvangt vandaag de petitie tegen de vrije busbaan. Het collectief achter de busbaan verzamelde in de afgelopen drie maanden 3308 handtekeningen.

De overhandiging vindt plaats voorafgaand aan het stuurgroepoverleg tussen de verantwoordelijk wethouders en de gedeputeerde. Initiatiefneemster Dian Vrijmens begon eind vorig jaar deze petitie na een vraag van een medebewoner. Kern van de petitie is dat ondertekenaars tegen de komst van een vrije busbaan zijn, omdat uit onderzoek is gebleken dat meerijden via 't Merk ook HOV-waardig is.

Verrast
Vooraf was het moeilijk in te schatten of mensen wel stonden te wachten op zo'n petitie. Vrijmens was dan ook buitengewoon verrast door de grootse interesse in de petitie. "Wij zijn een paar keer de markt op geweest en daar kwamen mensen speciaal naartoe om de petitie te tekenen." Ze is daarom zeer tevreden over de uitkomst. "Ik vind dit royaal. Als je het afzet tegen de inspanningen die we hebben gedaan, vind ik dit echt een mooi resultaat. In 2013 werd door een comité in Hilversum eenzelfde soort petitie overhandigd aan de burgemeester met 2300 handtekeningen. Als ik dan zie dat wij 3308 handtekeningen hebben opgehaald in een kortere tijd, dan vind ik dat je kunt stellen dat het hier leeft."
In de gesprekken die het collectief voerde met ondertekenaars, bleek dat mensen vooral beduusd waren over het grote bedrag. "Ze waren verontwaardigd over het geld dat ermee gemoeid is en dat het maar gaat over een paar seconden tijdwinst. Daarbij hoorde ik van veel mensen dat er buiten de spits niet zo veel mensen in de bus naar Hilversum zitten", vertelt de initiatiefneemster.
Bij het tekenen van de petitie lieten ondertekenaars ook doorschemeren vraagtekens te zetten bij het effect van de petitie. "Er was een soort wantrouwen: dat ondanks het feit dat mensen laten weten dat ze het niet willen, de provincie toch doet wat ze zelf wil. Dat gevoel was er wel", schetst Vrijmens. Ondanks deze gevoelens waren mensen wel te spreken over de actie die met de petitie is ondernomen. "Ik had wel het gevoel dat mensen enthousiast waren. De petitie is toch een mogelijkheid om je mening te geven."
Vrijmens vraagt zichzelf ook af wat de impact van de petitie gaat zijn. "Volgens mij is mevrouw Post door de wol geverfd. Ik hoop dat ze deze petitie aangrijpt om zonder gezichtsverlies terug te keren op haar schreden. Ze is een gekozen volksvertegenwoordiger en vertegenwoordigt daarmee de mensen. Ze zal er toch hopelijk wel een boodschap aan hebben", betoogt Vrijmens.
Met het indienen van de petitie stopt het werk van het collectief niet. "Hoe en wat we verder gaan doen, hangt ook van de reactie van de provincie af."