Directeur Nienke de Wit voor het Huizer Museum op het gele bankje dat het HuizerNieuws tijdens de nieuwe tentoonstelling over buitenkunst gaat volgen.
Directeur Nienke de Wit voor het Huizer Museum op het gele bankje dat het HuizerNieuws tijdens de nieuwe tentoonstelling over buitenkunst gaat volgen. Foto: Bob Awick

Kunst: 'Je mag het mooi of lelijk vinden'

HUIZEN - We lopen er misschien dagelijks langs, ergeren ons eraan of het valt ons niet eens meer op: de 51 kunstwerken die in de openbare ruimte staan. Het Huizer Museum zet deze kunstwerken tijdens de tentoonstelling 'Buitenbeeld' van 16 april tot 15 augustus maar weer eens op de kaart door de verhalen erachter te vertellen. De kunstcommissie van de gemeente Huizen brengt tegelijkertijd een boekje uit met een wandeling langs diverse beelden. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een mysterieus geel bankje dat op reis gaat langs een vijftal beelden en dat het HuizerNieuws op de website gaat volgen.

"Het is natuurlijk best gek", zegt directeur Nienke de Wit van het Huizer Museum. "Je gaat in het museum een verhaal vertellen terwijl de kunstwerken buiten staan. Deze buitenkunstwerken zijn er ook niet voor bedoeld om binnen te staan", gaat ze verder.

Foto's
Toch gaat het Huizer Museum binnenkort starten met een tentoonstelling over de buitenkunstwerken. "We laten ze allemaal fotograferen door Inge Jansen en die foto's komen dan in het museum te hangen en daarnaast staat in het kort wat het verhaal achter het kunstwerk is. Zo staat er bijvoorbeeld bij de Noordwal langs de aanloophaven een beeld van Piet van de Kar. Het is niet zo groot en stelt een stuk onderbeen en een hoef van een paard voor. De rest moet je er als kijker zelf bij bedenken."
Dit kunstwerk van de paardenhoef zal niet iedereen kennen in Huizen, maar het beroemde Huizer Melkmeisje op het Oude Raadhuisplein zal wel bij veel mensen bekend zijn. "Je kunt er over denken wat je wilt, je mag het mooi of lelijk vinden, maar het is wel kunst."

Inspiratiebron
Naast de foto van het kunstwerk komt nog een kleinere foto te hangen. Daarop is te zien waardoor de kunstenaar geïnspireerd is voor zijn kunstwerk. "Bezoekers kunnen dan zelf kijken of zij die inspiratiebron nog terugzien in het beeld. Sommige zijn heel goed herkenbaar, andere niet."
Tijdens de tentoonstelling worden vijf kunstwerken en hun maker er uitgelicht. "In het programma vertellen we meer over de kunstenaars en over hun werk. Sommige kunstenaars komen lezingen geven of komen met anderen praten over hun werk. Er zijn erbij die heel veel en/of bekende kunstwerken hebben gemaakt."

Geel bankje
Om de verbinding naar de kunstwerken buiten te leggen, zet het museum een geel bankje in. "Dat komt drie weken lang te staan bij het werk van de kunstenaar die er in het museum dan uitgelicht wordt. Hierop kan de kunstenaar plaatsnemen en iets meer vertellen en we hopen ook dat het voorbijgangers uitnodigt om om het bankje te gaan zitten en hun gedachten over het beeld de vrije loop te laten. Ook komt er nog een speciale gast op het bankje met zijn verhaal."

Filmpjes
"Hier worden filmpjes van gemaakt en die zullen we delen via sociale media en ook via de website van het HuizerNieuws. Via het filmpje laten we weten waar het bankje staat, zodat mensen er zelf ook naartoe kunnen. Wellicht vinden zij het ook leuk om al zittend op het gele bankje zelf wat te vertellen over het beeld en willen zij dat weer met ons delen."

Fotowedstrijd
Er komt ook weer een fotowedstrijd tijdens deze tentoonstelling over buitenkunst met de titel 'Niet zomaar een beeld'. Nienke: "Het is de bedoeling dat mensen zichzelf met een beeld op de foto zetten en daarbij is het belangrijk te zien wat het beeld met hen doet en wat er gebeurt tussen de persoon en het beeld." De fotowedstrijd wordt ook verweven in het schoolprogramma van het museum. "En er is een speciale audiotour voor kinderen."

Activiteiten
Verder zal deze tentoonstelling ook weer omkleed worden met allerlei activiteiten als lezingen, workshops, wandelingen en een fietstocht. "Dat hebben we ook gedaan met de huidige tentoonstelling 'HuiZgebreid' en dat is een succes geworden. De hele tentoonstelling trouwens." Er zal tijdens de lezingen ook naar diverse thema's gekeken worden.

Boodschap
"Buitenkunst kan namelijk diverse functies hebben", legt Nienke uit. "Het kan de sociale cohesie bevorderen, oude en nieuwe dingen verbinden, wijken en mensen in wijken verbinden of een boodschap hebben." Als voorbeeld van dat laatste noemt ze het sleutelmannetje van Amnesty dat in het stadspark staat en vanaf de Gemeenlandslaan en 't Merk goed te zien is. "De sleutels verbeelden dat je de deur open kan doen of dicht. Het heeft alles met vrijheid te maken. Wat ik me dan afvraag is of de kunstenaar checkt of zijn boodschap wel overkomt. Dat komt dan aan de orde in zo'n lezing."

Boekje
Veel van de beelden in de openbare ruimte zijn er gekomen in opdracht van de kunstcommissie van de gemeente. Zij geven ter gelegenheid van de tentoonstelling een boekje uit met daarin een wandeling langs diverse kunstwerken die door hen zijn aangeschaft. "Dit boekje wordt tijdens de opening van de tentoonstelling op 15 april gepresenteerd."
Het museum kijkt met haar tentoonstelling wel verder dan alleen die beelden. "Er staat nog zo veel meer. Bijvoorbeeld de Kaasdrager voor het gebouw van Westland Kaas of voor de Rabobank het beeld van een man en vrouw. Dit zijn ook kunstwerken die door iedereen gezien kunnen worden." Ook schenkt de bevolking wel eens beelden aan de gemeenschap, zoals de Stichting 60 jaar Molukkers Huizen, die een herdenkingsmonument liet maken dat nu langs de Gemeenlandslaan vlak bij de Pniëlkerk staat. "Dat is allemaal te zien in deze nieuwe tentoonstelling."

Het Huizer Melkmeisje van kunstenaar Berry Holslag.