De Huizer Molen op een oude foto. Jaartal en personen op de foto zijn nog onbekend. Wie dat weet kan ons mailen!
De Huizer Molen op een oude foto. Jaartal en personen op de foto zijn nog onbekend. Wie dat weet kan ons mailen! Foto: Huizer Museum

Molen wordt dit jaar
in het zonnetje gezet

HUIZEN - Het Huizer Museum, de Historische Kring Huizen en de Vrienden van het Oude Dorp zetten gezamenlijk dit jaar de Huizer molen in het zonnetje. "Het is nu honderd jaar geleden dat deze is afgebroken, dus een mooi moment om dat te doen", zegt Ewoud Doyer, voorzitter van de Historische Kring.

door Carin van den Berg

Hij bedacht samen met de andere partners ook een ludieke manier om alvast een beetje opschudding te veroorzaken en kondigde aan dat op 1 april een contract zou worden getekend om de molen weer terug te halen. "En wel naar het Keuhart, met allerlei leuke attracties eromheen. We hebben hier veel reacties op gehad, waaronder ook een aantal die het naast een leuke grap ook een goed plan voor de toekomst vonden." De terugkomst van de molen in het Keuhart is echter pure fantasie. Wel komt de molen dit najaar veelvuldig in beeld. "Wij plannen bijvoorbeeld een dagtocht naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar staat de molen nu", vertelt Charlotte Fontein, aanspreekpunt hiervoor van Vrienden van het Oude Dorp. "Ik hoorde van de plannen van het museum en de Historische Kring om iets rondom de molen te gaan organiseren en het leek ons leuk om op deze manier bij te dragen aan dit project."
In het Huizer Museum zal een tentoonstelling rondom het markante bouwwerk te zien zijn. "Deze vindt plaats van half november tot maart volgend jaar. Er zijn heel veel afbeeldingen en schilderijen waarop de molen staat. Deze heeft vlak bij het museum gestaan, op de Molenberg. Waar precies, is niet meer duidelijk te zien. Hij stond daar namelijk nog op een zandrug", vertelt Nienke de Wit, directeur van het museum. Doyer vult daarbij aan dat het zand is verkocht; een groot deel aan Amsterdam om op te bouwen, maar ook als metselzand voor Huizer woningen.
De Wit: "We willen het onderwerp ook breder trekken: de molen als landmark in het landschap en als energie-opwekker en het debat eromheen. Maar ook de historische context en natuurlijk zijn functie om graan te malen voor de bakker en wat daar allemaal bij komt kijken."

Herdenkingsplek
Doyer laat weten dat in ieder geval een herdenkingsplek met een informatiezuil op het wensenlijstje staat. "Met de mogelijkheid om door te verwijzen naar een website, waar nog meer informatie op zal staan. Hoe die zuil eruit gaat zien en waar deze komt te staan? Dat weten we nog niet. We zijn eigenlijk nog in het begin van het project en moeten nog veel concreet invullen."
De Wit zou het mooi vinden om het punt waar de molen heeft gestaan te markeren, zodat iedereen duidelijk kan zien waar deze ooit heeft gestaan. "Er staat nu een woonhuis, dus dat is niet toegankelijk. Het zou mooi zijn als er iets komt dat je van een afstand kunt zien dat hier ooit de molen heeft gestaan en het liefst permanent, maar als dat niet lukt dan alleen tijdens de periode van het project."
Alle drie willen ze dat iedereen nu al weet dat er aandacht aan de molen wordt besteed. "We staan op de Erfgooiersdag op 6 mei met een kraam in de buurt van de kerk. Als inwoners en organisaties leuke ideeën hebben rond dit thema of ook iets willen doen om de molen onder de aandacht te brengen, dan kunnen ze daar terecht."
Ook willen ze graag scholen betrekken en een educatief programma maken dat net zo breed is als hoe het museum de molen belicht. "In de bibliotheek wordt een hoek met boeken over molens ingericht en komt een presentatie op de multitouchtafel." Stiekem hopen ze dat er ooit nog een molen terugkomt. Al is het een - kleine - replica. "Maar dat kan niet meer op zijn oude plek en dan moet je met zijn allen goed nadenken over hoe je dat gaat doen", besluit De Wit.