Linda en Bram de Haan, eigenaren van de Oude Pastorie, ontvangen de Innovatieprijs uit handen van wethouder Marlous Verbeek.
Linda en Bram de Haan, eigenaren van de Oude Pastorie, ontvangen de Innovatieprijs uit handen van wethouder Marlous Verbeek. Foto: Bob Awick

De Oude Pastorie winnaar
van Innovatieprijs 2016

door Floris Hulleman

HUIZEN - Woonzorgvoorziening de Oude Pastorie is door de gemeente uitgeroepen als winnaar van de Innovatieprijs 2016. De eigenaren Linda en Bram de Haan ontvangen een wisseltrofee en een geldbedrag van 2.000 euro als prijs.

De gemeente reikt de prijs tweejaarlijks uit aan een organisatie die uitblinkt in innovatie, duurzaamheid of sociaal beleid. Volgens de jury, bestaande uit wethouder Marlous Verbeek, Piet de Bruin van Zakenclub Huizen, Harold van de Wakker van de Rabobank en René Zijtregtop van de Kamer van Koophandel, voldoet de Oude Pastorie aan alle drie deze punten.
De jury prijst de opzet van de voorziening waar 'mensen weer opbloeien'. Daarnaast zijn ze erg verrast over het pand zelf. "Door het behoud van de bestaande historische uitstraling van het gebouw, met daaraan gekoppeld een lichte en ruime uitbreiding, is het volledig afgestemd op de doelgroep van demente bewoners in vele gradaties", zo luidt het juryoordeel.

Lof
Daarnaast was er voor de eigenaren veel lof voor wat ze hebben gerealiseerd. "Ze hebben de stap gemaakt van logistiek en detailhandel in de levensmiddelen naar een relatief kleinschalige opzet met een businessplan dat sluit als een bus."
Daarbij vindt de jury het concept van de nieuwe pastorie inhoudelijk zeer bijzonder vanwege de visie en doorzettingskracht van het management.
Het woonzorghuis is speciaal voor mensen met geheugenproblemen en dementie. De organisatie is gevestigd in de oude dorpskern en bevindt zich in het monumentale pand De Oude Pastorie, dat stamt uit de 19de eeuw. Na een grondige renovatie is er een kleinschalige woonvoorziening gecreëerd.
De eigenaren zijn ontzettend trots. "Om te zien dat mensen enorm enthousiast zijn en leuke reacties achterlaten, daar word je stil van. Een pluim voor onze medewerkers. Maar de echte winnaars zijn natuurlijk de bewoners", zo concludeerde Bram de Haan.

Genomineerden
Naast het woonzorghuis waren nog drie Huizer ondernemingen genomineerd.
Coolspot BV, met een gelijknamige technologische innovatie, is actief op het gebied van het duurzaam bewerken en klaarzetten van gekoeld voedsel onder speciale vochtigheidscondities. Door dit systeem kan eten langer behouden worden en is er minder voedselverspilling, wat de jury zeer aansprak.
Ook het Business Centrum Huizen maakte kans op de prijs. Dit is een initiatief van een ondernemer die een bestaande kantoorlocatie aan de Huizermaatweg heeft opgekocht en hier flexibele werkruimte biedt aan ondernemers. Mede door investeringen in het licht- en luchtafvoersysteem is gezorgd voor een enorme reductie van het verbruik.
Tot slot was ook 24CARE genomineerd vanwege hun actieve bijdrage in de zorg en het bieden van middelen waardoor patiënten de regie meer in eigen handen krijgen.
Door middel van programma's kunnen patiënten bijvoorbeeld zelf hun hartritmestoornissen meten, die worden doorgegeven aan de arts. Die kan beslissen of het nodig is dat de patiënt doorgestuurd wordt, wat een hoop nutteloze bezoeken voorkomt.

Oorkonde
Alle drie de bedrijven ontvingen uit handen van wethouder Verbeek een oorkonde en een eervolle vermelding.