Gemeente start pilot voor aanpak zwerfafval.
Gemeente start pilot voor aanpak zwerfafval. Foto: Marieke van Veen

Gemeente en verenigingen in actie tegen zwerfafval

HUIZEN - De gemeente start vandaag een pilot waarbij zij met behulp van nieuwe beloningssystemen de strijd aangaat tegen zwerfafval in samenwerking met maatschappelijke organisaties.

De gemeente werkt in deze pilot samen met zes sportverenigingen waaronder Skivereniging Huizen, SV Huizen en BSV De Zuidvogels. Daarnaast doet ook één basisschool, de Dr. Maria Montessorischool, op eigen verzoek mee.

De deelnemers krijgen allemaal inzamelbakken voor binnen en buiten en een grote verzamelcontainer. De gemeente zamelt het afval in en voert het vervolgens af. Op de gemeentewerf scheiden de medewerkers het afval nog na. Hierdoor worden de afvalstromen schoner.
De aftrap van de pilot vindt vandaag plaats bij softbalvereniging Base- en softballvereniging De Zuidvogels. Deze vereniging houdt zich al langere tijd bezig met gescheiden afvalinzameling.

Grondstoffen
De gemeente is blij met de pilot. "Het sluit goed aan bij de visie van de gemeente Huizen over afvalscheiding en de bestrijding van zwerfafval. Met de pilot kunnen grote hoeveelheden afval van verenigingen omgevormd worden naar grondstoffen. Daarnaast draagt de pilot bij aan het schoonhouden van sportverenigingen en de omliggende openbare ruimte", aldus een woordvoerder.

Wethouder Gerrit Pas, die groot voorstander is van initiatieven op dit gebied, is ook aanwezig bij de start van de pilot.

De pilot duurt twee jaar en zal bij goede uitkomsten landelijk worden ingevoerd.