Theo Egberink van de kunstcommissie bekijkt het zojuist gepresenteerde boekje tijdens de opening van de tentoonstelling 'Buitenbeeld'.
Theo Egberink van de kunstcommissie bekijkt het zojuist gepresenteerde boekje tijdens de opening van de tentoonstelling 'Buitenbeeld'. Foto: Bob Awick

'Buitenbeeld' geopend met presentatie boekje

door Floris Hulleman

HUIZEN – De tentoonstelling 'Buitenbeeld' en het boekje 'Beelden in Huizen' zijn afgelopen vrijdag gepresenteerd door Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum. Met de tentoonstelling, die tot 15 augustus te zien is, en de uitgave van het boekje willen het museum en de gemeente beelden in Huizen in het licht zetten.

Het Huizer Melkmeisje op het Oude Raadhuisplein, het grote kunstwerk 'de Elementen' langs het Gooimeer en het sleutelbeeld ''t Mannetje' in het Stadspark bij de Gemeenlandslaan: stuk voor stuk beelden die in de afgelopen 25 jaar in het dorp zijn geplaatst. Elk beeld met een eigen verhaal.

Wandeling
In het totaal staan er, verspreid in Huizen, 51 kunstwerken in de openbare ruimte. Om hier meer aandacht aan te besteden, brengt de kunstcommissie van de gemeente een boekje uit met een wandeling langs diverse beelden. Met de gids willen de initiatiefnemers geïnteresseerden kennis laten maken met de beelden.
Het boekje werd, samen met de tentoonstelling van het Huizer Museum, afgelopen vrijdag gepresenteerd. In een afgeladen theater de Boerderij stond een trotse museumdirecteur. "Het dorp gaat door dit initiatief op een andere manier leven", aldus Nienke de Wit. Ook de aanwezige wethouder van Cultuur, Gerrit Pas, was zeer enthousiast. "Hier staat een trotse wethouder. Het is een rijke schat aan kunstwerken in Huizen. Daar zijn wij zeer trots op als gemeente." De gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld als actief supporter van de kunst in Huizen en de realisatie van de kunstroute.

25 jaar
In het beeldenboekje, dat te koop is bij het Huizer Museum, is een speciale route opgesteld door de kunstcommissie. Het idee voor de route ontstond in de jaren tachtig toen de gemeente een beleid ontwikkelde voor beeldende kunst, gestimuleerd door de provincie. Na de realisatie van de kunstcommissie, die de gemeente adviseert over de aankoop van beelden en het uitzoeken van geschikte plekken, ging het hard.
De commissie bedacht een route: van het Oude Dorp, langs het gemeentehuis, het Gooimeer en de nieuwe wijken van Huizen. De route moest een dwarsdoorsnede van de hedendaagse kunst tonen. Na 25 jaar is deze route inmiddels goed gevuld en werd besloten een gids te maken.

Uitgelicht
Per pagina wordt een beeld uitgelicht met een grote foto en aanvullende informatie. Zo krijgt de lezer bij elk beeld langs de route de nodige informatie over het materiaalgebruik, de kunstenaar, het jaar van plaatsing en een kleine beschrijving van de betekenis.

Gestolen
Niet alle beelden die in de afgelopen 25 jaar zijn geplaatst zijn allemaal nog te bezichtigen. Het kunstwerk 'Spraakwater', dat op het Oude Raadhuisplein is geplaatst, is tijdens de jaarwisseling van 1999 onherstelbaar vernield. Daarnaast werden ook drie beelden langs de aanloophaven in 2007 gestolen door koperdieven. De beelden zijn wel meegenomen in het boekje.
Bij de tentoonstelling 'Buitenbeeld' hoort een geel bankje. Dit bankje gaat op reis langs een selectie van kunstwerken: 'Huizer Melkmeisje' op het Oude Raadhuisplein, 'Jungfrau und der Mönch' op de Oostkade, het beeld 'Thalassa' op de Gooimeerdijk, het sleutelbeeld ''t Mannetje' in het stadspark en het standbeeld aan de aanloophaven ter hoogte van de Noordwal. Via de website van het HuizerNieuws kan dit bankje de komende maanden gevolgd worden.