Burgemeester Hertog bevestigt het visserijnummerbord op de HZ 108.
Burgemeester Hertog bevestigt het visserijnummerbord op de HZ 108. Foto: Bob Awick

Botter HZ 108 in ere hersteld

door Floris Hulleman

HUIZEN - De gerestaureerde botter HZ 108, ook wel de Janus Kok genoemd, is vrijdagmiddag feestelijk onthaald op de botterwerf in de Oude Haven. De botter is opgeknapt omdat er schimmel was aangetroffen.

De terugkeer werd gevierd met het aanbrengen van het visserijnummerbord door burgemeester Fons Hertog. Om 15.00 uur 's middags vertrok een vloot van diverse botters om de HZ 108 tegemoet te varen en naar binnen te escorteren.

Opgetogen
Op een van de botters stond een trotse Frans Kolk. Als bestuurslid van de Stichting Huizer Botters is hij nauw betrokken geweest bij het proces. "Wij hebben vrijdag met een prachtige tocht de HZ 108 onthaald. Het is echt een plaatje om te zien", vertelt hij opgetogen.

Crowdfundactie
Met de crowdfundactie Red de HZ 108 is het afgelopen jaar bijna 50.000 euro opgehaald voor het restaureren van de botter. Het vaartuig was flink aangetast door schimmel en een opknapbeurt was hoognodig. Volgens Kolk is die zeer geslaagd. "Je weet niet wat je ziet. De boot is helemaal blank gemaakt en er is nieuw hout op het voordek gekomen. Hij glimt je werkelijk tegemoet", vertelt hij trots.

Erkend
Met het bevestigen van het visserijnummerbord door burgemeester Hertog is de botter weer een erkend vaartuig geworden. "Wij kunnen er nu weer mensen op gaan rondvaren." En volgens Kolk is met de terugkeer van de HZ 108 de mooiste botter weer beschikbaar voor de rondvaart. "Dat is de mooiste die we hebben liggen."

Rondvaren is ook precies wat een dag later gebeurde tijdens de eerste Open Botterdag van het seizoen. "We hadden een beetje last van het weer, maar we hebben een flink aantal tochten kunnen maken." Kolk schat dat er in totaal een man of tachtig een tochtje heeft gemaakt.
Tijdens de Open Botterdag hebben zich ook nieuwe vrijwilligers aangesloten bij de Stichting Huizer Botters. De stichting was naarstig op zoek naar mensen die kunnen helpen met het onderhoud, het ontvangen van gasten en het varen van de botters. "Dat is verheugend om te zien," aldus Kolk.