's Middags start dodenherdenking bij het monument aan de Randweg.
's Middags start dodenherdenking bij het monument aan de Randweg. Foto: Bob Awick

Bloemlegging, dienst en stille tocht om doden te herdenken

HUIZEN - Het 4 mei Comité Huizen organiseert ook dit jaar weer de dodenherdenking op 4 mei. Rode draad vormt het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor dit jaar: 'De Vrijheid omarmd'.

Traditioneel start de dodenherdenking in Huizen met een bloemlegging bij het monument in het Stadspark. Om 17.00 uur legt burgemeester Fons Hertog samen met de leden van het 4 meicomité bloemen neer bij het monument aan de Randweg. Hier worden Huizer inwoners herdacht die tijdens de oorlog werden gefusilleerd.

Herdenkingsdienst
's Avonds gaat de dodenherdenking verder in de Kruiskerk aan de hoek van de Naarderstraat met de Karel Doormanlaan. Van 19.00 uur tot 19.38 uur is er een herdenkingsbijeenkomst. De Kruiskerk gaat open voor het publiek om 18.30 uur. Een muzikaal optreden wordt verzorgd door de Moclas Singers uit Huizen.
Tijdens de dienst krijgen slachtoffers 'een gezicht'. Dit jaar zijn dat onder anderen Hendrik Berveling en Pietertje Boerhout-Brands. Berveling was verzetsman en lid van de Geuzen. Hij is omgekomen in Dachau. Pietertje Boerhout-Brands vertrok in 1938 vanuit Huizen naar Indonesië om zich bij haar man te voegen. Ze kregen een dochter en toen de Japanse troepen binnenvielen, werd het gezin uit elkaar gerukt. Vader werkte als krijgsgevangene aan de Birmaspoorlijn, moeder en dochter werden in een Jappenkamp op Sumatra gevangen gezet. Mishandelingen, ziektes en honger waren daar aan de orde van de dag en zeven maanden voor de bevrijding stierf Pietertje.

Stille tocht
Na de dienst start de stille tocht. Om 19.38 uur verlaten de aanwezigen de Kruiskerk om naar het monument op het Prins Bernhardplein te lopen. De stoet wordt begeleid door twee trommelaars. De route loopt over de Naarderstraat naar het Prins Bernhardplein.
Dit jaar is het herdenkingsmonument geadopteerd door de Eben-Haezer Beatrixschool. Zij hebben het monument schoongemaakt en nieuwe plantjes geplant.

Twee minuten stilte
Bij aankomst bij het monument om 19.50 uur houdt burgemeester Fons Hertog een toespraak. Om precies 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Kort na deze stilte speelt een trompettist van muziekvereniging Prinses Irene 'The Last Post'. Nadat muziekvereniging Prinses Irene twee coupletten van het Wilhelmus heeft gespeeld, volgt het oplezen van een gedicht en de namen van de gevallenen in Huizen en de officiële krans- en bloemlegging.