De Oude Loods van het Goois Natuurreservaat die gebruikt wordt als verzamelplek voor de vrijwilligers, stamt uit de jaren vijftig.
De Oude Loods van het Goois Natuurreservaat die gebruikt wordt als verzamelplek voor de vrijwilligers, stamt uit de jaren vijftig. Foto's: GNR

De Oude Loods van GNR gaat de komende maanden op de schop

door Yvette de Vries

HUIZEN - De meeste organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Bij het Goois Natuurreservaat (GNR) is hun aantal de laatste jaren alleen maar gestegen. De Oude Loods, de wekelijkse verzamelplek van zo'n 47 vrijwilligers, moet er zelfs voor op de schop. Het is te klein geworden. Half april werd het startsein gegeven, na de zomer hopen ze de verbouwing afgerond te hebben.

Dinsdag- en woensdagochtend verzamelen de vrijwilligers zich in de Oude Loods aan de Langerhuizerweg. Het is al ruim 60 jaar het domein van het GNR en vroeger werd het gebruikt als werkloods. Tijden de verbouwing wordt een aantal muren doorgebroken, komt er een nieuwe keuken en komen er openslaande deuren. Ook aan de buitenzijde wordt er het een en ander opgeknapt. Jaap Vlaanderen van het GNR houdt zich onder meer bezig met het coördineren van het vrijwilligerswerk. Hij is blij met de steun die ze, ook voor deze verbouwing, uit de omgeving krijgen. "Dankzij de hulp van een aantal Huizense bedrijven, waaronder Heijmans, Kloosterman en Phoenix, kunnen we de verbouwing realiseren. Natuurlijk zullen onze vrijwilligers meehelpen en krijgen we een bijdrage van de Stichting Steun Goois Natuurreservaat."

Kleine klussen
Het GNR heeft over het aantal vrijwilligers dus niets te klagen. Vlaanderen heeft er wel een verklaring voor. "Ze willen iets bijdragen aan de natuur in hun leefomgeving en trekken daar graag een paar uurtjes per week voor uit." Het zijn geen grote klussen waar de vrijwilligers voor worden ingezet. Het gaat vooral om kleinschalig natuurbeheer, werkzaamheden die vragen om handwerk. Werkzaamheden als grootschalige bosuitdunning wordt door de zogenaamde 'bosaannemers' gedaan. Volgens Vlaanderen zijn het juist de pareltjes in de natuurgebieden die ook extra zorg nodig hebben, die voorbehouden zijn aan de vrijwilligers. Het opknappen van de houtwallen bijvoorbeeld. De enthousiaste Vlaanderen vertelt ook over het werk aan de oeverzwaluwenwand. Deze moet elk jaar afgestoken worden zodat de oeverzwaluwen daar gaten in kunnen maken en vervolgens in gaan broeden. "Het schoonhouden van de leemkuilen is ook een belangrijke taak van de vrijwilligers", vervolgt hij zijn lessen over de natuur. "Op plekken waar leem zit, groeien zeldzame planten. Die kunnen snel overwoekerd raken door grassen of onkruid." Kortom, de vrijwilligers hebben een belangrijk aandeel in het in stand houden van de verschillende soorten flora en fauna. Niet alleen door het verrichten van fysieke arbeid, maar ook door de aanwezige kennis binnen de groep. Omdat het om handwerk gaat valt de fysieke belasting wel mee, volgens Vlaanderen. Er wordt voornamelijk gebruikgemaakt van steekschoppen en bomenzagen. Die worden, net als beschermende kleding, veiligheidsschoenen en werkhandschoenen door het GNR geregeld. "Het terrein van het Goois Natuurreservaat beslaat in totaal 2.800 hectare en loopt van het Gooimeer tot Hollandse Rading en van 's-Graveland tot Eemnes. Het gebied in Huizen, waar de 47 vrijwilligers actief zijn, is het noordelijk deel van het natuurgebied." Vlaanderen somt een aantal gebieden op: "De Limitische Heide, Kommerrust, het Ericaterrein, de vogelakkertjes bij de Bestevaer en de Tafelbergheide, waar gewerkt werd aan zogenaamde leemkuilen."

Ecosysteem
"Ondanks het relatief kleine oppervlakte is het landschap rijk en gevarieerd. Van bossen en heide, tot de Vechtplassen, akkers en landgoederen. Het GNR doet er, samen met de vrijwilligers alles aan om dat ook zo te houden. Ook de ruim 150 grazers, de wat woest uitziende Charolaisrunderen en de Schotse Hooglanders, dragen daar aan bij. De eerste kwamen begin jaren negentig en werden geplaatst op de Bussumer-, Wester- en Zuiderheide. Behalve dat het leuke plaatjes oplevert, zorgen ze vooral voor dynamiek binnen de natuur. Ze eten planten weg waardoor er lucht en licht bij kan komen. Anders groeit het allemaal dicht. Er ontstaat zo een natuurlijk ecosysteem. In de natuurlijke ecosystemen in Europa liepen ook altijd grazers rond."

Vlaanderen geeft tot slot nog wel een kleine waarschuwing af. "De grazers zijn maar in één ding geïnteresseerd en dat is eten. Maar het zijn geen boerderijdieren, dus je moet wel afstand houden."

De symbolische start van de verbouwing van de loods was een feestelijk moment.