Het Havenfestival is een van de evenementen die subsidie ontvangt, voor de raad is echter onbekend hoe de hoogte hiervan wordt vastgesteld.
Het Havenfestival is een van de evenementen die subsidie ontvangt, voor de raad is echter onbekend hoe de hoogte hiervan wordt vastgesteld. Foto: Bob Awick

Raad komt zelf met voorstel voor subsidies

door Floris Hulleman

HUIZEN – De gemeenteraad komt zelf met een voorstel met criteria voor het vaststellen van de hoogte van subsidies. Dit nadat wethouder Marloes Verbeek niet genoeg kon verduidelijken hoe de gemeente dat op dit moment doet. "Het antwoord hebben wij niet kunnen vinden."

Tijdens de gemeenteraadscommissie Fysiek Domein vorige week werd gesproken over het huidige subsidiebeleid. Al sinds vorig jaar bestaat er onduidelijkheid over de verdeelsleutel. Het onderwerp werd aangewakkerd door Cees Alders, voorzitter van het Oldtimer Festival Huizen, die graag wilde weten hoe de gemeente de hoogte van de subsidies bepaalt. "Er zijn voor ons geen duidelijke spelregels. Als betrekkelijk nieuw evenement worden wij gedupeerd", liet Alders weten in een brief die hij vooraf aan de raad stuurde.

Simpel
Wethouder Verbeek poogde duidelijkheid te geven met een onderzoek dat hierna was gedaan. Het college concludeerde na de uitkomst hiervan dat het huidige beleid in orde is en vond het niet nodig het huidige beleid aan te passen. Volgens de wethouder is het antwoord heel simpel: "Er is geen specifieke verdeelsleutel. De verdeling vindt plaats conform jarenlange aanvragen. De raad is in staat wijzigingen aan te brengen zoals vorig jaar gebeurde met het Oldtimer Festival. Wat het college betreft is er dus geen aanleiding om dit te wijzigen."

Scheef
Toch waren de raadsleden niet overtuigd. Commissiebreed was er een onbevredigend gevoel over de beantwoording. "Ik ben niet heel veel verder", stelde Wessel Doorn van de ChristenUnie. Hij had gehoopt een heldere uitleg te horen tijdens de vergadering. De VVD vond het naar willekeur rieken, de PvdA pleitte nogmaals voor een eerlijke verdeling en ook de SGP vond de verhoudingen scheef. "Ik las dat de Huizerdag een subsidie ontvangt van 34 procent, het Oldtimer Festival van 41 procent en het Havenfestival Huizen van 80 procent. Hier gaat dan iets mis", lichtte Rob Bource van de SGP zijn standpunt toe.

Volgens de commissieleden was er ook weinig nieuwe informatie. Tijdens de behandeling van de financiële begroting vertelde de wethouder namelijk ook al dat het huidige subsidiesysteem gebaseerd is op de historische achtergrond. Ook GroenLinks was niet mals in de kritiek op de wethouder. "Wij zijn teleurgesteld. Wij willen niet weten aan welke eisen voldaan moet worden voor een aanvraag, maar hoe de verdeling bepaald wordt. Kennelijk is de wethouder niet in staat om ons dat uit te leggen", aldus Larisa Landré van GroenLinks.

Evenementen nodig
Leefbaar Huizen is bang dat er door de vaagheid minder aanvragen voor subsidie zullen komen. "Wat gaan we daarmee doen? Wij hebben juist deze evenementen nodig om Huizen op de kaart te zetten."
Ondanks de kritiek bleef de wethouder toch bij haar punt: "Er is grote tevredenheid over de huidige systematiek." Vandaar dus geen aanpassingen aan het huidige beleid rondom subsidies.

Cees Alders, voorzitter van het Oldtimer Festival, was ook aanwezig tijdens de vergadering. Hij is tevreden over de aanpak van de commissie en kijkt uit naar het voorstel van de raad. Verder wil hij weinig loslaten over het onderwerp, omdat hij vooral een mooi Oldtimer Festival wil organiseren.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 26 mei zal de raad zelf met een initiatief komen om de verdeling van subsidies inzichtelijk te krijgen.