Anoek Donkers zet haar hobby graag in voor een een goed doel en loopt ook de marathon voor het goede doel, naast het organiseren van Culinair Doneren.
Anoek Donkers zet haar hobby graag in voor een een goed doel en loopt ook de marathon voor het goede doel, naast het organiseren van Culinair Doneren.

5.000 euro ophalen voor KiKa met Culinair Doneren

HUIZEN - Ze heeft het zelf gelukkig nog nooit van dichtbij mee hoeven maken: een kindje met kanker, maar ze heeft desondanks een enorme drive om zich in te zetten voor KiKa. Anoek Donkers organiseert samen met haar vriendin Esther Scholte zondag 29 mei Culinair Doneren Huizen, een benefietavond voor KiKa. Plaats van handeling: Restaurant De Haven van Huizen.

door Yvette de Vries

De opbrengsten gaan naar deze stichting, die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkanker. Beide dames zijn vooral de laatste maanden druk met alle voorbereidingen. Al het harde werken werpt zijn vruchten af: van de 80 kaarten die beschikbaar zijn, zijn er inmiddels al 45 verkocht. Donkers heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de tafels vol komen. Ze hopen in totaal 5.000 euro op te halen. Die opbrengst moet komen uit de kaartverkoop, de loterij en de veiling die ook die avond gehouden wordt.

Enthousiasme
De keuze voor De Haven van Huizen was overigens snel gemaakt. Hun eigen ervaringen met deze locatie gaven de doorslag. Voor de avond zelf, het eten, drinken en de prijzen voor de loterij van die avond en de veilingitems, hebben ze van alles bij elkaar gesprokkeld. Donkers: "Het enthousiasme waarmee lokale ondernemers hun medewerking verlenen is echt bijzonder. Het heeft me ook wel verrast." Zo stelt ook het restaurant haar ruimte én personeel beschikbaar.
Via hun eigen netwerk, maar ook via social media, hebben ze sponsors gezocht. Vooral via social media heeft het initiatief zich inmiddels als een behoorlijke olievlek verspreid. "Ondernemers uit de regio, uit Huizen, maar ook uit bijvoorbeeld Bussum melden zich spontaan aan", vertelt ze hoorbaar onder de indruk van zo veel steun. Horloges, sieraden, pakketten met boeken en producten van de lokale parfumeriezaak: je kunt het zo gek niet bedenken, van alles wordt beschikbaar gesteld voor de loterij en veiling.
"Het is een heel concept met lokale ondernemers geworden", concludeert Donkers. Want ook het eten en drinken voor het diner wordt geleverd door de lokale middenstand. Maar de dames doen meer voor KiKa. Donkers: "Dit jaar staat voor mij echt in het teken van KiKa." Ze loopt al jarenlang hard en ook voor een marathon draait ze haar hand niet om. Dus wat ligt er meer voor de hand dan ook op die manier geld in te zamelen voor een goed doel.

Marathon
De 40-jarige Donkers liep in 2014 de marathon van Rotterdam en dit jaar gaat ze voor de 'hoofdprijs': de marathon van New York. "Ik zoek altijd uitdagingen op sportief gebied. Dat is voor mij wel een dingetje", zegt ze wat lachend. "Hoe mooi is het dan om op die manier geld in te zamelen voor een goed doel."

Keuze voor KiKa
Het werd dus KiKa ,omdat het leed van kinderen haar meer dan welk ander leed aan het hart gaat. "Kinderen horen buiten te spelen en niet ziek in bed te liggen", verklaart ze haar keuze. Ook Scholte hoopt de marathon in New York uit te kunnen lopen en zo een mooi bedrag voor KiKa binnen te slepen.
Het programma staat inmiddels op de site culinairdoneren.nl/huizen, maar Donkers wil toch één onderdeel eruit lichten. Dat is het verhaal van Pien, vertelt door haar moeder. Pien is op 3-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Donkers: "We hopen op deze manier wat meer inzicht te geven in ons doel en het belang van onderzoek."

'Lokale ondernemers melden zich spontaan aan als sponsor'