Voorzitter Peter Korzelius op het Stichtse strand waar straks weer de  start van het onderdeel zwemmen plaatsvindt.
Voorzitter Peter Korzelius op het Stichtse strand waar straks weer de start van het onderdeel zwemmen plaatsvindt. Foto: Bob Awick

Stichting Triathlon Huizen zoekt dringend vrijwilligers

door Floris Hulleman

HUIZEN – De Stichting Triathlon Huizen is naarstig op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de triatlon op zondag 12 juni. De organisatie heeft er ongeveer 100 nodig, terwijl de teller nu nog maar op 70 vrijwilligers staat. "Dat is heel lastig."

Peter Korzelius, voorzitter van de Stichting Triathlon Huizen, vertelt dat het ontzettend belangrijk is dat er genoeg vrijwilligers zijn. "Dit jaar hebben wij de veiligheid van deelnemers extra centraal gesteld en daarvoor zijn 100 vrijwilligers nodig. Als dat er substantieel minder zijn, loop je een risico. Wij vinden dat dan niet veilig", vertelt de voorzitter.

Op dit moment wordt er dus gezocht naar dertig tot veertig enthousiastelingen die willen helpen. "Het is een enorme race tegen de klok om dat rond te krijgen." Aan het eind van de maand komt de groep bij elkaar en is het de bedoeling dat alles rond is. "Dan zitten wij 14 dagen voor de triatlon. Dan moeten we weten of we genoeg mensen hebben."

Werkzaamheden
De organisatie van de triatlon leunt jaarlijks voor een belangrijk deel op de inzet van vrijwilligers. "Zij helpen met verschillende werkzaamheden. Je kan dan denken aan het uitdelen van shirtjes aan mensen die gefinisht zijn of bijvoorbeeld helpen bij de zwemlocatie." Maar ook het parcours in de gaten houden, behoort tot de taken. "Met name in mensen met een EHBO-diploma zijn wij geïnteresseerd", meldt de voorzitter.
De vrijwilligers zullen worden ingezet bij de 32ste editie van de triatlon in Huizen. Op de dag zelf zullen ongeveer 650 deelnemers meedoen in drie verschillende categorieën. "Wij gaan deze editie weer zwemmen in het Gooimeer, lopen in winkelcentrum Oostermeent en fietsen door de Flevopolder", vertelt Korzelius. Dat laatste is toch verrassend, want vorig jaar meldde de voorzitter trots bezig te zijn met plannen voor een fietsroute langs de rondweg van Huizen. Zo zou de triatlon meer zichtbaar worden in het dorp.

Tekentafel
Een jaar later blijkt dit plan toch minder realistisch dan gedacht. Remco Bleeker, die namens de stichting over de nieuwe plannen gaat, legt uit dat er te veel bezwaren waren. "Onder meer omdat de belangrijkste aanvoerwegen naar het centrum werden afgesloten en de hulpdiensten daardoor minder wendbaar waren, is afgezien van dit plan." Besloten is om terug naar de tekentafel te gaan en de plannen nogmaals te bestuderen. "Wij vroegen ons af of dit wel de leukste variant was. Daarbij dachten we dat we dan net zo goed de rest ook konden herplaatsen als we toch het fietsparcours wilden wijzigen."

Verplaatsen
Om van de triatlon een echt 'Huizers' evenement te maken overweegt de stichting dus ook om nu het lopen en het zwemmen te verplaatsen. "Dan kun je bijvoorbeeld denken aan zwemmen in de haven bij het Nautisch Kwartier. Vervolgens loop je dan over het huidige parcours van de Wolfskamerloop", vertelt Remco Bleeker. Voor het fietsparcours liggen nu meerdere varianten op tafel.
Met deze nieuwe plannen wil de stichting zo snel mogelijk om tafel. "We zijn het als bestuur erover eens dat we het in ieder geval moeten proberen. Het liefst willen wij voor de zomer een besluit nemen." Maar ondanks deze ambities blijven de af te leggen routes voor dit jaar nog zoals vanouds.

Aanmelden
Vrijwilligers die willen helpen kunnen zich aanmelden via
vrijwilligerstriathlonhuizen@
outlook.com.