Peter van Rietschoten sprak in bij de raad van Huizen.
Peter van Rietschoten sprak in bij de raad van Huizen. Foto: Bob Awick

OogMerkvariant meegenomen in onderzoek naar kruispunt

HUIZEN - De gemeente heeft besloten het OogMerkvariant 'voorzichtig' mee te nemen in het onderzoek naar de kruising bij de carpoolplaats bij de A27. Deze kruising zal naar verwachting in 2022 dichtslibben en daarom voldoet de gewenste meerijvariant van de snelle bus over 't Merk niet aan de eisen hiervoor.

Peter van Rietschoten, initiatiefnemer van deze variant, presenteerde zijn plannen tijdens de commissie Fysiek Domein bij de gemeenteraad van Huizen. Volgens Van Rietschoten levert het plaatsen van twee haltes in de berm van de Randweg-Oost op het Merktracé ruim 50 seconden tijdwinst op. Daarmee hoeft de bus niet twee keer het kruispunt bij de carpoolplaats over, waar hij nu veel tijd verliest.

De raadsleden waren zeer te spreken over het voorstel van Van Rietschoten en hebben toegezegd het mee te nemen in het onderzoek. Wethouder Gerrit Pas waarschuwde wel dat dit niet betekent dat er een compleet haalbaarheidsonderzoek komt naar de nieuwe variant.

Ook had Van Rietschoten een oproep voor de inwoners van Huizen. Om te laten zien dat inwoners zich ook betrokken voelen bij de realisatie van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), wil hij graag drie werkgroepen formeren. Deze werkgroepen zullen onder meer toetsen of het OogMerkvariant voldoet aan de eisen, meedenken over een veilige en duurzame brug over de Randweg-Oost en of het Merk kan worden voorzien van een busbaan. "De tijd is krap, maar wat er is te doen, is beslist niet moeilijk. Het kan een besparing opleveren van vele miljoenen en 300 bomen redden. Een beetje meedenken kan een grove aanslag op de leefbaarheid van Huizen en Blaricum voorkomen", aldus van Rietschoten.
Geïnteresseerden kunnen zich melden: hov@oogopblaricum.nl.