Geen vergunning door verkopen 'Mein Kampf'.
Geen vergunning door verkopen 'Mein Kampf'. Foto: Arthur Graaff

Rechtszaak tegen gemeente
om vergunning militariabeurs

door Floris Hulleman

HUIZEN - De Stichting Samenwerkende Militariaverzamelaars heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Huizen. De stichting eist een schadevergoeding in verband met het niet verlenen van een vergunning en een immateriƫle schade wegens belediging.

De zitting vond donderdag plaats bij de rechtbank in Utrecht. De zaak is namens de stichting aangespannen door Joop de Blij, organisator van militariabeurzen. Een van zijn beurzen kwam vorig jaar in opspraak omdat er exemplaren van 'Mein Kampf' werden verkocht. Het voorval zorgde voor veel reuring binnen de gemeente.
Door de ontstane commotie en bemoeienis van de anti-fascistenbond AFVN besloot de gemeente de organisator niet langer te voorzien van een vergunning. In een toelichting aan de organisatie daarover laat de gemeente weten niet mee te willen werken aan een beurs die zou 'bijdragen aan het verspreiden van de nazi-doctrine' en het 'promoten van fascistisch gedachtegoed.' Een beschuldiging die organisator Joop de Blij diep kwetst.
Daarbij zou de organisator nooit inhoudelijk toegelicht hebben gekregen waarom hij geen vergunning zou krijgen. Volgens jurist Rens Wiegeraad die De Blij bijstaat, heeft de gemeente fouten gemaakt in de procedure. "Op het moment dat je zegt dat iemand nooit meer een vergunning krijgt, is dat een besluit. Dan moet je dat motiveren", vertelt Wiegeraad. Volgens de gemeente was er echter geen sprake van een besluit, maar van een mededeling.
Ondanks de eerdere weigering ontving De Blij begin april van dit jaar een brief van de gemeente waarin gemeld werd dat als hij alsnog een vergunningaanvraag zou indienen, deze aanvraag zou worden behandeld. De gemeente zou dan namelijk in staat gesteld worden om alsnog inhoudelijk duidelijk te maken op welke gronden een vergunning eventueel zou worden geweigerd.

Vergoeding
Volgens de jurist schiet de gemeente zich met dit voorstel in de voet, omdat uit deze brief blijkt dat Van Blij dus wel degelijk vorig jaar al een aanvraag had kunnen indienen. Bij het verlenen van een vergunning zou hij hypothetisch weer beurzen kunnen hebben organiseren. Hiervoor wil de organisator nu een schadevergoeding zien van de gemeente.
De gemeente zelf wil niet reageren op de zaak omdat deze nu onder de rechter is.
De uitspraak volgt binnen zes weken na de zitting. Mocht de gemeente geen schadevergoeding opgelegd krijgen van de rechter, dan zal De Blij de zaak aanhangig maken bij de Nationale Ombudsman.