Regelmatig zijn er lezingen over interessante onderwerpen.
Regelmatig zijn er lezingen over interessante onderwerpen.

Een busreisje is leuk, maar het gaat om belangenbehartiging

HUIZEN - Niks geen aaneenrijging van bingoavondjes of busreisjes, maar een club die opkomt voor de belangen en rechten van senioren. Secretaris Hilly Vos van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) afdeling Huizen klinkt kordaat. "Het is gewoon heel hard nodig."

Alles wat ook maar enigszins invloed heeft op het welzijn van senioren wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De landelijke afdeling van de ouderenbond richt daarbij haar pijlen op de beleidsmakers in Den Haag. De lokale afdelingen, zoals die in Huizen, onderhouden contacten met de gemeentepolitiek.

Lobby
Ze lobbyen wat af richting de beleidsmakers. Of het nu gaat om pensioenkorting of de eigen bijdrage bij de ziektekostenverzekering. Maar ook als het gaat om kleinigheden als hulp bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte kun je bij de PCOB aankloppen. "De senioren kunnen zich best wel goed redden, maar hebben bij dit soort zaken wel vaak hulp nodig." De wijzigingen die voortkwamen uit de wet Wmo bijvoorbeeld, die zorgden voor veel onrust en onduidelijkheid.

Voordeeltjes
"We behartigen de belangen van senioren", aldus Vos. In het eigen dorp werd vorig jaar nog gelobbyd bij de lokale middenstand. "We hebben de middenstand aangeschreven of ze wat voor onze leden - het zijn er zo'n 500 in Huizen - konden betekenen", legt Vos uit. Er werd zelfs een speciaal clubje voor opgericht: Vrienden van de PCOB. Het resulteerde in een korting bij aankoop op vertoon van de ledenpas bij onder meer de lokale beddenzaak en de groenteman. En de senior die zijn tuin opnieuw wil inrichten kan ook op korting rekenen.
De samenleving vergrijst en als de PCOB geen actie onderneemt dan ziet hun toekomst er niet echt rooskleurig uit. De hoge gemiddelde leeftijd van de leden baart Vos zorgen. "De gemiddelde leeftijd is 77 jaar; als we er niet in slagen om jongere senioren als leden te werven dan weet ik niet of we nog bestaansrecht hebben." Ze hopen door interactieve programma's en met dit ledenvoordeel ook de jongere senior aan zich te binden.

Politiek
De lijntjes naar de landelijke politiek gaan via het landelijke bureau. De lokale afdelingen, zoals die in Huizen, hebben via vertegenwoordiging in diverse overleggen, zoals de Cliƫntenraad, contact met de gemeentepolitiek. Maar een politieke vleugel hebben ze niet. Wat betreft Vos komt die er ook niet. "Dat is een hele andere tak van sport. Wij zijn er voor het welzijn van de persoon", klinkt de argumentatie.

Krantenartikel
De 61-jarige secretaris is zelf sinds haar vijftigste lid. Ze herinnert zich een krantenartikel over woningbouw met nadelige consequenties voor senioren. "De acties van de ouderenbond hadden toen resultaat. Ik vond de manier waarop ze dat deden en het feit dat het resultaat had een goede zaak." Negen jaar later rolde ze in de functie van secretaris.

Verbinding
Ze heeft de vereniging in de loop der jaren zien veranderen. "Het is een club geworden waar mensen zich met elkaar verbonden voelen." Ze herinnert zich dat in het begin bij de bijeenkomsten de stoelen altijd keurig in een rij stonden. Die strenge en wat passieve opstelling in een zaal heeft plaatsgemaakt voor groepjes rond een tafel. "Het zorgt er ook voor dat mensen wat langer gezellig blijven napraten", concludeert ze glimlachend.

'Belangenbehartiging voor senioren is gewoon
heel hard nodig'

Activiteiten
En ja, natuurlijk worden er ook activiteiten georganiseerd. "Gemiddeld zo'n tien keer per jaar", weet Vos te vertellen. Ze vat het samen als een recreatief programma, met ook een aantal keer per jaar een busreisje. Het is duidelijk dat daar niet het zwaartepunt van hun activiteiten ligt. Dat ligt toch echt op belangenbehartiging voor senioren.

Lezingen
Er worden ook informatiebijeenkomsten gehouden en lezingen. Bijvoorbeeld lezingen over de natuur en recent nog '200 jaar koninkrijk'. Ook is er iemand geweest die vertelde over een trektocht via de Zijderoute. Volgens Vos genoeg redenen om eens een keer een kijkje te komen nemen.

Vaak wordt er nog nagepraat met koffie.