Kleinzoon (l) Geert Vlug staat naast  raadslid Bikkers en journaliste Kriek en hoopt dat het portret van zijn opa binnenkort wordt toegevoegd.
Kleinzoon (l) Geert Vlug staat naast raadslid Bikkers en journaliste Kriek en hoopt dat het portret van zijn opa binnenkort wordt toegevoegd. Foto: Bob Awick

Familie oud-burgemeester Vlug wil graag eerherstel

door Floris Hulleman

HUIZEN - Burgemeester Fons Hertog heeft in een gesprek met kleinkinderen van oud-burgemeester Hendrik Vlug toegezegd dat de gemeente de mogelijkheden tot eerherstel zal onderzoeken. De wens is om een portret van Vlug nog voor de zomer te plaatsen in de eregalerij.

Hendrik Vlug was van 1939 tot 1946 burgemeester van Huizen. Lange tijd werd aangenomen dat hij in de oorlog NSB-sympathieën had. Na de oorlog zou hij om deze achtergrond direct ontslagen zijn.

Eregalerij
In 1995 werd besloten om een eregalerij voor oud-burgemeesters in te richten op het gemeentehuis. Vlug werd niet opgenomen vanwege zijn vermeende verleden. Carel Bikkers, nu raadslid van de VVD, is de nu nog enige actieve politicus die in 1995 betrokken was bij dat besluit. "Er heeft geen gedegen historisch onderzoek plaatsgevonden. Men is afgegaan op een advies dat was gebaseerd op gemeentelijke gossip."
Getriggerd door het ontbreken van dit portret besluit journaliste Bonnie Kriek-Okkema in 2013 onderzoek te doen naar de geschiedenis van Huizen. Twee jaar lang deed zij onderzoek bij het NIOD, het Nationaal Archief en raadpleegde zij meerdere geschiedenisboeken. Door de verzamelde feiten komt Kriek nu met een andere conclusie.
Een van de aanleidingen voor haar andere conclusie is het feit dat Vlug in 1949 is benoemd als burgemeester van Leerdam. Bij de aanstelling passeerde hij 62 andere kandidaten. Er werden over deze aanstelling zelfs Kamervragen gesteld. De toenmalige minister liet in een reactie weten: '"De keuze voor Vlug is een keuze voor kwaliteit. Zijn benoeming is zeker geen vergissing." Ook werd de gemeente Leerdam in de zomer van 1951 bezocht door koningin Juliana en prins Bernard.
Kort na de aanstelling van Vlug als burgemeester in Leerdam kregen journalisten van de lokale krant, de Gecombineerde, lucht van de vermeende achtergrond van de burgemeester. Zij besloten onderzoek te doen. "Na inlichtingen van verschillende zijden nemen wij aan dat de heer Vlug na de oorlog gedupeerd is door ambtelijke rapporten. Dit is van iemand met wie de burgemeester reeds van vóór de oorlog in een moeilijke, persoonlijke verhouding stond. De benoeming van de heer Vlug moet dan ook worden gezien als een erkenning door het hoogste gezag, dat diens uitzuivering een dwaling is geweest en hij recht had op volledige rehabilitatie", concludeerden de journalisten na onderzoek.

Geschiedenis
Al vroeg na de oorlog werd dus geconcludeerd dat de burgemeester in andere gemeenten aan de slag kon. Toch bereikte dit nieuws niet de gemeente Huizen, totdat Bikkers benaderd werd door Kriek met haar bevindingen. Bikkers besloot actie te ondernemen. "Wij hebben het hier over de geschiedenis van het dorp. Daarbij moeten wij respect hebben voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor onze vrijheid", stelt Bikkers.
Ook de familie van oud-burgemeester Vlug is ingelicht en ziet graag dat het portret van Hendrik Vlug alsnog wordt opgehangen in de eregalerij. Door een miscommunicatie is dit proces echter vertraagd. Door de inzet van Bikkers werd het onderwerp afgelopen donderdag op de agenda van de gemeenteraad gezet.
Na afloop van deze vergadering vond afgelopen donderdag een gesprek plaats met de familie. De burgemeester heeft daarin toegezegd in overleg te gaan met de fractievoorzitters om zo te zien welke procedure nodig is om besluitvorming over de bijplaatsing van het portret voor de zomer af te ronden.